Σημασιολογική ταξινόμηση δεδομένων - Ρωμέσης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2017)
Ένα πεδίο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος είναι η αναπαράσταση και διαχείριση της γνώσης στα υπολογιστικά συστήματα. Η επίτευξη των στόχων της ερευνητικής κοινότητας θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων επαναστατικών εφαρμογών σε τομείς όπως η πρόσβαση σε δεδομένα και η διαλειτουργικότητα συστημάτων. Σημαίνοντα ρόλο στην υλοποίηση των βάσεων γνώσης, που απαιτούνται από αυτές τις εφαρμογές, παίζουν οι Περιγραφικές Λογικές. Μία πολλά υποσχόμενη τεχνική διαχείρισης εκτεταμένων βάσεων γνώσης είναι η μεταγραφή των ερωτημάτων που απευθύνονται σε αυτές. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα επιτρέπει την αποτίμηση μεταγραφών datalog, που απαιτούνται από βάσεις γνώσης με την εκφραστικότητα περιγραφικών λογικών όπως η ELHI. Η σχεδίαση της εφαρμογής έγινε με στόχο την ευελιξία στη χρήση σε διαφορετικά περιβάλλοντα και την εύκολη επεκτασιμότητα. Υλοποιεί μια σειρά βελτιστοποιήσεων στη διαδικασία αποτίμησης. Κάποιες είναι γνωστές στο πεδίο των επαγωγικών βάσεων δεδομένων ενώ άλλες ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που υπάρχουν από την εφαρμογή. Υποστηρίζονται βάσεις δεδομένων SQL και RDF.