Ανάπτυξη εφαρμογής για αναγνώριση ήχων μέσα σε ένα έξυπνο σπίτι - Γαλετζά, Κυριακή-Δάφνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για την αναγνώριση των ήχων που αναπαράγονται σε όποιο Έξυπνο Σπίτι διαμένουν άτομα με ιδιαιτερότητες στην ακοή. Αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ενσωμάτωσης της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Δίνεται έμφαση στην διευκόλυνση της καθημερινής τους ζωής μέσω της ειδοποίησής τους σχετικά με το είδος των ήχων που δεν μπορούν να αντιληφθούν στο περιβάλλον της κατοικίας τους. Αρχικά, γίνεται προσπάθεια διείσδυσης στο όραμα του Διαδικτύου των Πραγμάτων σε συνδυασμό με τον όρο του Έξυπνου Σπιτιού. Πραγματοποιείται έρευνα για τον καθορισμό των παραμέτρων της διπλωματικής και παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία αποσκοπεί στην πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν βαρήκοα / κωφά άτομα σχετικά με την αντίληψη των ήχων του σπιτιού. Στη συνέχεια, γίνεται ανάλυση της τρέχουσας τεχνολογικής κατάστασης και επισημαίνονται οι νέες προκλήσεις και περιοχές έρευνας. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται μια πρώτη απόπειρα ανάπτυξης εφαρμογής που θέτει τα βασικά θεμέλια για την επίτευξη του σκοπού της προαναφερθείσας ολοκληρωμένης πρότασης. Για την εφαρμογή αυτή χρησιμοποιήθηκαν τα δύο ευρέως γνωστά λογισμικά Android Studio και Node- RED και παρουσιάζονται τόσο η ανάπτυξη της Πλευράς του Εξυπηρετητή όσο και η ανάπτυξη της Πλευράς του Χρήστη. Τέλος, παρατίθονται τα συμπεράσματα που εξάχθησαν κατά την εκπόνηση της διπλωματικής καθώς και προτάσεις για την βελτίωση της εφαρμογής που δημιουργήθηκε.