'Έλεγχος της μετακίνησης του δακτυλίου ανάρτησης της στέγης του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας - Λάγγα, Ολυμπία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2017)
Κάθε τεχνικό έργο από τη στιγμή της κατασκευής του και για όλο τον κύκλο “ζωής” του δεν είναι ένα απαραμόρφωτο σώμα, αλλά λόγω της επίδρασης πάνω σε αυτό δυνάμεων, οι οποίες οφείλονται σε διάφορες δράσεις φυσικές ή ανθρωπογενείς (σεισμός, πλημμυρικά φαινόμενα, εκτεταμένες εκσκαφές, αλλαγή χρήσης κ.λπ.) παραμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι παραμορφώσεις αυτές μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε ολική ή μερική αστοχία του φέροντα οργανισμού τους ή του οργανισμού πλήρωσής τους. Έτσι, αν οι παραμορφώσεις δεν εντοπισθούν έγκαιρα, δεν παρακολουθηθεί η εξέλιξή τους και δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του έργου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών ή απαγορευτικής δαπάνης για την επισκευή του. Επομένως, σε κάθε περίπτωση, η αστοχία ενός μεγάλου τεχνικού έργου (γέφυρα, φράγμα, κτίριο κ.λπ.) έχει πάντοτε τεράστιο κοινωνικό, κυρίως, αλλά και οικονομικό κόστος. Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαία η παρακολούθηση της κινηματικής συμπεριφοράς των τεχνικών έργων, η οποία προκύπτει από την παραμόρφωση του φέροντα οργανισμού τους. Αυτή η παρακολούθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ίδρυση γεωδαιτικών δικτύων ελέγχου προκειμένου να γίνει με αξιόπιστο τρόπο και έγκαιρα ο εντοπισμός των επικίνδυνων παραμορφώσεων. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), που βρίσκεται στην περιοχή του Ν. Φαλήρου, είναι ένα μεγάλο τεχνικό έργο, σύνθετης στατικής λειτουργίας και ειδικής θεμελίωσης. Για το λόγο αυτό ελέγχεται και παρακολουθείται η κινηματική του συμπεριφορά με εφαρμογή της γεωδαιτικής μεθοδολογίας από το 1985, μέσα από Διπλωματικές Εργασίες που έχουν ανατεθεί από το Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας της Σ.Α.Τ.Μ. Ε.Μ.Π. Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού διαπιστώθηκε, μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999, που έπληξε το λεκανοπέδιο της Αττικής, η σημαντική οριζόντια μετακίνηση της τάξης των 10cm του δακτυλίου ανάρτησης της στέγης, χωρίς την δυνατότητα επαναφοράς της. Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τον επανέλεγχο της μετακίνησης του δακτυλίου ανάρτησης της στέγης που, όπως αναφέρθηκε, προκλήθηκε από το σεισμό του 1999 και από τότε δεν έχει αποκατασταθεί. Για το σκοπό αυτό μετρήθηκε το δίκτυο οριζοντίου ελέγχου που έχει υλοποιηθεί από προηγούμενη διπλωματική εργασία [7]. Το δίκτυο οριζοντίου ελέγχου αποτελείται από σημεία που βρίσκονται πάνω στον φέροντα οργανισμό του σταδίου (σημεία ελέγχου) και εξωτερικά του σταδίου, στον περιβάλλοντα χώρο (σημεία αναφοράς). Η μέτρηση των στοιχείων του δικτύου (οριζόντιες γωνίες και αποστάσεις) έγινε με ολοκληρωμένο γεωδαιτικό σταθμό υψηλής ακρίβειας. Η συνόρθωση των παρατηρήσεων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των Ελαχίστων Τετραγώνων και το δίκτυο επιλύθηκε με προσανατολισμό στο ΕΓΣΑ’87. Αφού έγινε ο στατιστικός έλεγχος της λύσης, εκτιμήθηκαν οι συντεταγμένες των κορυφών του δικτύου και ο αντίστοιχος πίνακας μεταβλητότητας – συμμεταβλητότητας τους. Τέλος, προσδιορίσθηκε το διάνυσμα της μετακίνησης του δακτυλίου ανάρτησης, ελέγχθηκε η σημαντικότητά του για επίπεδο εμπιστοσύνης 95% και έγινε σύγκριση με το αντίστοιχο διάνυσμα που είχε προσδιορισθεί από την προηγούμενη διπλωματική [7] μετά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Έγινε προσπάθεια συσχετισμού της διεύθυνσης του διανύσματος με τα σεισμοτεκτονικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και ειδικότερα με την κύρια κατεύθυνση της μακροσεισμικής έντασης του σεισμού του 1999. Στη συνέχεια, δίνεται μεθοδολογία ελεγχόμενης παρακολούθησης της επαναφοράς του δακτυλίου ανάρτησης της στέγης στην αρχική της θέση, όποτε αυτή επιχειρηθεί. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από αυτή την εργασία. Η Διπλωματική Εργασία συμπληρώνεται με τρία παραρτήματα και με σχετική βιβλιογραφία σε αναλογική και ηλεκτρονική μορφή.