Φυτικό Γενετικό Αρχείο στη Λάρισα - Χαρτώνας, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα εργασία καλείται να διαπραγματευτεί το ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα της μείωσης της βιοποικιλότητας προτείνοντας το σχεδιασμό ενός φυτικού γενετικού αρχείου στην περιοχή της Θεσσαλίας και, πιο συγκεκριμένα, στη Λάρισα. Η σχεδιαστική λύση επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο φύσεις ενός τέτοιου κτιρίου, την αστική και την αγροτική. Ο τόπος παρέμβασης επιλέγεται έχοντας ως γνώμονα την παραπάνω παρατήρηση. Η πρώην αντιπλημμυρική ζώνη της Λάρισας, παραμένοντας σήμερα μετέωρη ανάμεσα στην πόλη και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις Θεσσαλίας αποτέλεσε τον ιδανικό τόπο για την τοποθέτηση ενός φυτικού γενετικού αρχείου, τροφοδοτώντας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του το σχεδιασμό. Η σχεδιαστική ιδέα επιχειρεί να διαπραγματευτεί την έννοια του εδάφους σε μία περιοχή όπου το επίπεδο της πόλης και το επίπεδο του τόπου παρέμβασης διαφοροποιούνται. Το οριζόντιο επίπεδο του τελευταίου διαρρηγνύεται, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο τεχνητό ανάγλυφο. Το κτίριο του φυτικού γενετικού αρχείου δεν επικάθεται στο έδαφος αλλά φύεται από αυτό. Προκειμένου να μπορέσει να συνομιλήσει τόσο με την αστική όσο και με την αγροτική φύση της λειτουργίας του το επίπεδο του μηδενός (± 0.00) αφήνεται περισσότερο ελεύθερο, λειτουργώντας ως συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στον αγρό και τις εργαστηριακές διαδικασίες αρχειοθέτησης του σπόρου.