Κινηματογράφος και πόλη: Αποδελτιώνοντας το χρονογεωγραφικό αποτύπωμα των Αθηναϊκών αιθουσών την περίοδο 1950 - 2016 - Παρασκευουδάκης, Μιχάλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την καταγραφή του χωροχρονικού αποτυπώματος των κινηματογραφικών αιθουσών στο δήμο της Αθήνας από το 1950 μέχρι το 2016. Με αφετηριακό υπόβαθρο μια γενική και συνοπτική ιστορία τόσο του ελληνικού όσο και του παγκόσμιου κινηματογράφου η εργασία προχωρά σε μία παράθεση ζητημάτων πάνω στον άξονα πόλης – κινηματογράφου. Η σχέση της πόλης με τον κινηματογράφο, τον άνθρωπο και την κοινωνία μέσα από μία συνοπτικά διεπιστημονική προσέγγιση που επιχειρεί να συγκεράσει αλλά κυρίως να αναδείξει και να προβάλλει πτυχές που μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί στην ολότητά τους. Αυτά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι σε σχέση με το κύριο τμήμα της εργασίας που ακολουθεί και αποτελεί την ανάλυση πάνω στην χωροχρονική εξέλιξη των κινηματογραφικών αιθουσών στο δήμο Αθηναίων. Με την χρήση του λογισμικού QGIS παρατίθενται χάρτες συνοδευόμενοι από τις απαραίτητες αναφορές και επεξηγήσεις που διαφωτίζουν το ζήτημα που καλείται να ασχοληθεί η εργασία. Τα συμπεράσματα ολοκληρώνουν την διαδικασία επιστημονικής προσέγγισης δείχνοντας τον δρόμο προς ορισμένες κατευθύνσεις ελπίζοντας αφενός να προσφέρουν ουσιώδεις και ουσιαστικές απαντήσεις αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσουν το έναυσμα για περισσότερες εκτιμήσεις και γόνιμο προβληματισμό.