Διερεύνηση της επιρροής της ορατότητας στα οδικά ατυχήματα-περίπτωση Αττικής Οδού - Αργυρίου, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Σιδηροδρομικής και Μεταφορών, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εξετάζεται η επιρροή της ορατότητας στα οδικά ατυχήματα σε αυτοκινητόδρομο με εφαρμογή στην Αττική οδό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα στοιχεία όλων των ατυχημάτων επί της οδού μιας χρονικής περιόδου 10 ετών. Αρχικά εξετάζεται η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ του μήκους ορατότητας και άλλων γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού με τη συχνότητα εμφάνισης ατυχημάτων. Στη συνέχεια εξετάζεται η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ του μήκους ορατότητας και σοβαρότητας του ατυχήματος. Επίσης, κατασκευάζεται μοντέλο δυαδικής λογιστικής παλινδρόμησης, με εξαρτημένη μεταβλητή τη σοβαρότητα του ατυχήματος και ένα πλήθος ανεξάρτητων μεταβλητών, όπως το μήκος ορατότητας, η νυχτερινή οδήγηση, η γεωμετρία της οδού, η κυκλοφορία και ο τύπος του ατυχήματος. Κατασκευάζονται επιπλέον μοντέλα που το ένα εξετάζει μόνο τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της μέρας και το άλλο μόνο αυτά που πραγματοποιήθηκαν σε οριζοντιογραφική καμπύλη.