Ελαστικός λυγισμός ορθογωνίων ελασμάτων & κολόνων με έμφαση στην μετάβαση από την προ στην μετα-λυγισμική περιοχή - Ζενελάϊ, Άντι (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η συμπεριφορά των κολόνων και των ορθογώνιων ελασμάτων πριν και μετά τον λυγισμό στην ελαστική περιοχή. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο μιας μελέτης, καθώς η μη σωστή προσέγγιση και πρόβλεψη του, μπορεί να οδηγήσει σε καταστρεπτικά αποτελέσματα για την κατασκευή. Αυτό οφείλεται στην απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς της κατασκευής όταν το εξωτερικό φορτίο γίνει ίσο με το κρίσιμο φορτίο λυγισμού. Σκοπός της διπλωματικής είναι η μελέτη της θεωρίας του ελαστικού λυγισμού, της επίδρασης των συνοριακών συνθηκών και η επίδραση των αρχικών εγκάρσιων μετατοπίσεων. Η συμπεριφορά των ελασμάτων και των κολόνων εξετάζεται στην περιοχή των μεγάλων μετατοπίσεων. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ελασμάτων επιλύονται οι διαφορικές εξισώσεις Von Karman (κεφάλαιο 2). Η επίλυση των διαφορικών εξισώσεων του λυγισμού κατέστη δυνατή με την χρήση αριθμητικού κώδικα, γραμμένου σε γλώσσα FORTRAN. Οι διαφορικές εξισώσεις που περιγράφουν την συμπεριφορά των κολόνων και των ελασμάτων, υπό θλιπτικά φορτία, μετατρέπονται σε σύστημα αλγεβρικών εξισώσεων με χρήση πεπερασμένων διαφορών. Το αλγεβρικό σύστημα εξισώσεων επιλύεται με την μέθοδο της δυναμικής χαλάρωσης.