Συμβολή των Χώρων Αστικού Πρασίνου στην Ποιότητα Ζωής των Κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής υπό το πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης - Κολιώτσης, Παναγιώτης- Τσαμπίκος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην διερεύνηση και στον προσδιορισμό του αστικού πρασίνου για μια συγκεκριμένη περιοχή, αξιοποιώντας μεθόδους επεξεργασίας και ανάλυσης, σε περιβάλλον GIS. Ο στόχος της μελέτης αφορά στην ανάλυση της προσβασιμότητας των κατ΄οίκων της πόλης, σε χώρους αστικού πρασίνου, καθώς και η συμβολή των εν λόγω χώρων για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, περιοχή μελέτης αποτέλεσε το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε πρώτη φάση, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση στισ έννοιες τησ Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κλιματικής Αλλαγής, των αιτιών που την προκαλούν καθώς και των δράσεων σε διεθνές, ευρωπαϊκο και εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, περιγράφονται τα οφέλη των χώρων πρασίνου στον αστικό ιστό καθώς και η εισαγωγή του όρου της προσβασιμότητας. Επιπρόσθετα, απαραίτητη κρίθηκε η περιγραφή της περιοχής μελέτης, τόσο ως προς το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, όσο και ως προς την ύπαρξη των χώρων πρασίνου. Για την καλύτερη επεξεργασία και ανάλυση, τα παραπάνω στοιχεία χαρτογραφήθηκαν και απεικονίστηκαν με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (λογισμικό ArcGIS). Ακολούθως, βάσει των παραπάνω στοιχείων, πραγματοποιήθηκε ο υπολογισμός της προσβασιμότητας του αστικού πρασίνου, σύμφωνα με το μοντέλο ANGSt, όπως και η ανάλυση με τη χρήση δεικτών αειφορίας, μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης (λογισμικό DEFINITE). Στη συνέχεια λεγιν επεξεργασία, ανάλυση, και εκτενής παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τα οποία προκύπτουν. Τέλος, εξάχθηκαν τα συμπεράσματα, των εν λόγω μεθόδων και αποτελεσμάτων, όπως και η καταγραφή των δράσεων και μελλοντικών έργων, με γνώμονα έναν βιώσιμο αστικό σχεδιασμό