Διαχείριση τουριστικών ροών σε παραδοσιακούς οικισμούς: Νυμφαίο Φλώρινας- Τζουμέρκα - Κούης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας σχετίζεται με την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος σε παραδοσιακους οικισμούς. Ως περιοχές μελέτης επιλέχθηκαν η ευρύτερη περιοχή του Νυμφαίου στο νομό Φλώρινας και η ευρύτερη περιοχή των Αθαμανικών Όρεων, γνωστά και ως Τζουμέρκα. Η επιλογή των δύο περιοχών διαφορετικής κλίμακας έγινε με σκοπό την επιλογή της καταληλλότερης από τις δύο για μια αναπτυξιακή προοπτική στα πλαίσια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα αγροτουρισμού. Στην επιλογή των δύο περιοχών συντέλεσαν αποφασιστικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, καθώς πρόκειται για περιοχές με σπάνιο φυσικό κάλλος και αισθητική ομορφιά, αλλά και με έντονη παρουσία πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μέσα λοιπόν από την διεξοδική καταγραφή και ανάλυση των υπαρχόντων φυσικών και πολιτιστικών πόρων των δύο επιμέρους περιοχών, και την καταγραφή της υφιστάμενης «τουριστικής πραγματικότητας», κρίθηκε πως οι συνθήκες για την ανάπτυξη αγροτουριστικής δραστηριότητας είναι ρεαλιστικές και στις δύο περιοχές, ως έναν κοινό παρονομαστή των χαρακτηριστικών των δύο περιοχών. Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε για την ανάλυση του προβλήματος ήταν η ανάλυση SWOT. Με την επισήμανση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών, και των ευκαιριών και των απειλών για τα δύο σενάρια ανάπτυξης αγροτουρισμού στις δύο περιοχές, επιλέχθηκε η περιοχή εκείνη που ικανοποιεί σε μαγαλύτερο βαθμό τα κριτήρια που τέθηκαν προς αξιολόγηση, και προτείνονται μια σειρά μέτρων πολιτικής που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν από τοπικές κοινωνίες και πολιτεία για την επίτευξη του τελικού στόχου