Ανάλυση και κατασκευή αεροδυναμικού πακέτου από ανθρακονήματα για μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου Formula SAE - Ουσταμπασίδης, Στέφανος-Σωτήριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2017)
Αντικείμενο της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και κατασκευή αεροδυναμικού πακέτου από ανθρακονήματα για μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο τύπου Formula Student. Γίνεται χρήση προγραμμάτων σχεδιασμού, ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων και προσομοίωσης για να κατασκευασθούν οι αεροτομές, οι οποίες με την απαραίτητη προεργασία θα προσαρτηθούν στο καινούργιο μονοθέσιο. Το Formula student πρόκειται μάλλον για τον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό μηχανολογίας, όπου οι ομάδες που συμμετέχουν κατασκευάζουν ένα μονοθέσιο από το μηδέν και ανταγωνίζονται σε διαφορετικές δοκιμασίες. Η ομάδα Formula Student του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ονομάζεται Prom Racing Ntua Fsae Team και τη σεζόν 2015-2016 κατασκεύασε το καινούργιο της μονοθέσιο προκειμένουν να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς του καλοκαιριού του 2016. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής βρίσκεται και το πεδίο ενασχόλησης της παρούσας διπλωματικής, αφού το καινούργιο μονοθέσιο της ομάδας θα έφερε για πρώτη φορά αεροδυναμικό πακέτο. Στόχος ήταν η κατασκευή από το μηδέν του αεροδυναμικού πακέτου και η υλοποίηση των σχεδίων, που είχαν γίνει από τους αεροδυναμιστές της ομάδας, με το λιγότερο δυνατόν οικονομικό κόστος και βάρος, παραμένοντας όμως εντός των επιτρεπτών και επιθυμητών τιμών ακαμψίας και αντοχής. Βασικό εργαλείο για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί ήταν τα μηχανολογικά προγράμματα σχεδιασμού και ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων Solidworks και Siemens NX, ενώ χρειάστηκε να αποκτηθεί και το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για την συγκεκριμένη ανάλυση. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης έγινε η παραγγελία των αντίστοιχων μέτρων και ειδών υφασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης έγινε σχεδιασμός των θηλυκών καλουπιών, τα οποία κατασκευάσθηκαν από χορηγό της ομάδας και πάνω σε έκεινα έγινε η διαστρωμάτωση των ανθρακονημάτινων υφασμάτων. Στη συνέχεια «ψήθηκαν» κάτω από πίεση (με την τεχνική της υποπίεσης) για να αποκτήσουν τις μηχανικές τους ιδιότητες και τα τελικά τεμάχια, αφού υπέστησαν την κατάλληλη επεξεργασία προσαρτήθηκαν στο αυτοκίνητο υλοποιώντας το πρώτο αεροδυναμικό πακέτο της ομάδας.