Πειραματική προσομοίωση πρότυπου κτηρίου εκτεθειμένου σε ατμοσφαιρικό οριακό στρώμα - Πάνος, Μελέτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Τεχνολογικών Καινοτομιών Προστασίας Περιβάλλοντος, 2017)
Η ροή γύρω από κυβικής μορφής σώμα επί στερεής επιφάνειας έχει μελετηθεί στο παρελθόν τόσο αριθμητικά όσο και πειραματικά. Η κατανομή πιέσεων στις εξωτερικές επιφάνειες μιας κτηριακής κατασκευής, ακόμη και σε ανέμους χαμηλών ταχυτήτων, είναι κρίσιμη παράμετρος για το ρυθμό αερισμού ή/και διείσδυσης αέρα στο κτήριο και κατ’ επέκταση για θέματα ποιότητας αέρα στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό περιβάλλον του. Είναι όμως λίγες οι μελέτες που εξετάζουν την επίδραση των χαρακτηριστικών του ανάντι οριακού στρώματος στη κατανομή πίεσης και στον αερισμό και διείσδυση αέρα, ειδικά όταν υπάρχουν και ανοίγματα στο κτηριακό κέλυφος. Στη παρούσα εργασία, εξετάζεται πειραματικά η περίπτωση ενός κυβικής μορφής πρότυπου κτηρίου, εκτεθειμένου με τη μια πλευρά του κάθετη (0 μοίρες) ή σε γωνία 45 μοιρών ως προς τη ροή δύο διαφορετικών ανάντι τυρβωδών οριακών στρωμάτων. Εξετάζεται η επίδραση των τυρβωδών χαρακτηριστικών του οριακού στρώματος καθώς και της παρουσίας ανοιγμάτων στις κάθετες πλευρές του κτηρίου στη διαμόρφωση της επιφανειακής κατανομής πίεσης. Παρατηρείται ευαισθησία της κατανομής πίεσης στη μορφή του οριακού στρώματος για γωνία 0 μοίρες αλλά η παρουσία των ανοιγμάτων είχε μικρή επίδραση. Για προσανατολισμό 45 μοιρών ως προς τη ροή, η επίδραση του οριακού στρώματος φαίνεται να είναι μικρότερη αλλά η επίδραση των ανοιγμάτων στις ανάντι πλευρές γίνεται πιο έντονη.