Οδηγός Εφαρμογής Ευφυούς Οδικού Φωτισμού - Πέτρου, Άρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η κατάθεση προτάσεων για τη σωστή εφαρμογή του προσαρμοστικού φωτισμού (adaptive lighting) στο οδικό δίκτυο. Αρχικά, γίνεται μία εκτενής παρουσίαση της χρήσης του προσαρμοστικού οδοφωτισμού σε 7 χώρες της Ε.Ε., ενώ τονίζεται η ανάγκη αναθεώρησης των υπαρχόντων Προτύπων για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο φωτισμό των οδών. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η τωρινή κατηγοριοποίηση των καταστάσεων φωτισμού των οδικών δικτύων στη χώρα μας, όπου επίσης διακρίνεται η έλλειψη ενός πλαισίου για την εφαρμογή προσαρμοστικού οδοφωτισμού. Στο επόμενο κεφάλαιο, κατατίθενται προτάσεις για τη σωστή εφαρμογή του adaptive lighting στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις δυνατές παραμέτρους, ενώ παράλληλα γίνεται μια πρώτη αναφορά στις νέες τεχνολογίες οι οποίες είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν στον οδοφωτισμό. Τέλος, παρουσιάζονται εκτενώς 3 είδη τεχνολογιών με ευρεία χρήση σε χώρες της Ε.Ε., οι οποίες συνδυάζουν ενεργειακή απόδοση και χαμηλό κόστος λειτουργίας και θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο μελλοντικά στο φωτισμό των οδικών δικτύων. Κατά την πραγμάτωση της εργασίας, μελετήθηκαν αναλυτικά δημοσιεύσεις κορυφαίων μελετητών του φωτισμού, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα σύνολο προτάσεων για την εφαρμογή προσαρμοστικού οδοφωτισμού στην Ελλάδα.