Νομική και περιβαλλοντική αντιμετώπιση της περίπτωσης του Deepwater Horizon στη θαλάσσια περιοχή στον Κόλπο του Μεξικού - Τζώρτζη, Μαριλένα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Με βάση την παρούσα πτυχιακή μελετάται η περίπτωση του ατυχήματος της έκρηξης της πλατφόρμας εξαγωγής πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού, το 2010. Η διερεύνηση πραγματοποιείται ως προς τον εξοπλισμό της πλατφόρμας, την ανταπόκριση των μηχανισμών της πλατφόρμας στην έκρηξη, την ανταπόκριση του προσωπικού και των αντίστοιχων κυβερνητικών υπηρεσιών. Επίσης αντικείμενο μελέτης αποτέλεσαν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ατυχήματος καθώς και η αντίστοιχη νομοθεσία και οι νομοθετικές πράξεις που ακολούθησαν το ατύχημα. Τέλος, πραγματοποιείται μια σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση στα υπάρχοντα είδη πλατφόρμας και στον τρόπο λειτουργίας τους. Επιπλέον περιγράφονται οι δυνατοί τρόποι καθαρισμού πετρελαιοκηλίδας με μηχανικά και χημικά μέσα. Το ίδιο το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα αρχικά κακού σχεδιασμού και εφαρμογής της πλατφόρμας και αμέλειας εφαρμογής των κατάλληλων συστημάτων ασφαλείας σε περίπτωση έκρηξης. Η επέκταση των αποτελεσμάτων του ατυχήματος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: i) στη μη άμεση ανταπόκριση και συγχρονισμό του προσωπικού της πλατφόρμας τη στιγμή της έκρηξης, ii) στη μη άμεση ανταπόκριση και επικοινωνία όλων των αρμόδιων αρχών που σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των ΗΠΑ έπρεπε να συμμετάσχουν στον περιορισμό του ατυχήματος, iii) η μη προετοιμασία της υπεύθυνης εταιρίας αντιμετώπισης τέτοιου μεγέθους ατυχημάτων και τέλος iv) στον περιορισμό που έθεταν τα πρωτόκολλα που έπρεπε να ακολουθηθούν, ιδιαίτερα στο ανώτερο όριο χρήσης οικονομικών πόρων.