"Κοινωνικό-χωρικές (ανα)παραστάσεις στην συνοικία της Κυψέλης : Η προσέγγιση του αστικού σχεδιασμού από την οπτική της καθημερινής ζωής." - Οικονομίδη, Ίλντα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα εργασία ευελπιστεί να αποτυπώσει τον αστικό μύθο μιας συνοικίας της Αθήνας, μέσα από τις αλλεπάλληλες μεταλλαγές και ανασυγκροτήσεις που έχει υποστεί η τοπική κοινωνία και ο φυσικός της χώρος. Οι κατευθύνσεις της διερεύνησης αρθρώνονται γύρω από τις έννοιες και τα φαινόμενα των οπτικών που επικρατούν για τον χώρο και των μορφών οικειοποίησής του. Οι οπτικές του χώρου, σχετίζονται άμεσα με την αντίληψη και δράση των ατόμων σε αυτόν περιγράφουν τη σημασία που ο χώρος αποκτά μέσω των καθημερινών πρακτικών και των βιωμάτων. Η οικειοποίηση του χώρου, από την άλλη, είναι ένα ζήτημα που αφορά την αλληλεπίδραση μεταξύ κοινωνικών ομάδων σε δεδομένες συνθήκες συνύπαρξης και ξεδιπλώνει τις προθέσεις ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνικές δομές. Οι μορφές δράσης στον χώρο, συναρτώνται με τις συνθήκες κατοίκησης και συμβίωσης, καθώς και με γενικότερα πολιτισμικά στερεότυπα που χαρακτηρίζουν μια κοινωνία. Πρόκειται για τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται, αφομοιώνουν και ανασυντάσσουν τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους και με τον χώρο σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο, όπου οι σχέσεις κυριαρχίας που τον αντιπροσωπεύουν υστερούν σε πρακτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Γύρω από αυτά τα δύο πεδία θα αναπτυχθούν και οι βασικές υποθέσεις εργασίας και προβληματισμοί, σε μια προσπάθεια εντοπισμού αναλογιών και συσχετισμών μεταξύ τους, ώστε να αποτυπωθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή μελέτης. Ως διερευνητικό πεδίο επιλέγεται η γειτονιά, καθώς διαθέτει ανθρώπινη κλίμακα, μνήμη, συλλογικότητα, όλα αυτά τα στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν μια κοινότητα.