Πειραματική Μελέτη της Επίδρασης στη Ροή Κινούμενης Επιφάνειας με Υπερυδρόφοβα και Υδρόφιλα Χαρακτηριστικά - Γκιόλας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η ροή νερού κοντά στην επιφάνεια στρεφόμενου κυλίνδρου με υπερυδρόφοβα και υδρόφιλα χαρακτηριστικά. Διεξήχθησαν μετρήσεις της ταχύτητας του ρευστού με τη μέθοδο 2D PIV κοντά στην επιφάνεια του κυλίνδρου, η οποία παρουσίαζε δίαφορα χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εκάστοτε μεμβράνη που προσκολλούνταν στην αλουμινένια επιφάνειά του. Εξετάσθηκαν τέσσερεις περιπτώσεις: α) υπευδρόφοβη επιφάνεια με μέση τραχύτητα 1.5μm διπλής κλίμακας, β) λεία υδρόφιλη επιφάνεια, γ) επιφάνεια τραχύτητας 80μm, δ) λεία επιφάνεια αλουμινίου. Η υπερυδρόφοβη επιφάνεια κατασκευάσθηκε στο Εργαστήριο του Τομέα Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ 'Δ' με διεργασία πλάσματος και εναπόθεση υμενίου Teflon. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε κατάλληλη πειραματική διάταξη δεξαμενής-κυλίνδρου-συστήματος μετάδοσης κίνησης με έλεγχο στροφών. Η καταγραφή του πεδίου ταχύτητας έγινε στο μέσο του ύψους της δεξαμενής για διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής (shear-rates) του κυλίνδρου. Εξετάσθηκε επίσης η επίδραση της θερμοκρασίας του υγρού καθώς και η χρονική εξέλιξη του πεδίου ροής.