Παραμετρική διερεύνηση ενίσχυσης κτιρίου ΙΚΑ - Δαύρος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται παραμετρική ανάλυση των κτιρίων του περιφερειακού υποκαταστήµατος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών επί της οδού Πειραιώς, αρ. 64, σύμφωνα με τους ισχύοντες και τους παλαιούς κανονισμούς σχεδιασμού, καθώς και αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας αυτών βάσει ΚΑΝ.ΕΠΕ. Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται παραμετρική ανάλυση των κτιρίων του περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Αθηνών επί της οδού Πειραιώς, αρ. 64 , σύμφωνα με τους ισχύοντες και τους παλαιούς κανονισμούς σχεδιασμού, καθώς και αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας αυτών βάσει ΚΑΝ.ΕΠΕ. Αρχικά , έγινε διαστασιολόγηση και αποτίμηση Φ.Ι. των ξεχωριστών κτιρίων του συγκροτήματος . Οι παραμετρικές αναλύσεις που έγιναν κατά το σχεδιασμό των φορέων εξετάζουν την επίδραση στη διαστασιολόγηση που έχει η εφαρμογή διατάξεων διαφορετικών κανονισμών ( EC 2 - EC 8, ΒΔ ' 5 4 ) αλλά κα ι τις ανεπάρκειες που προκύπτουν, τόσο κατ ά τη φάση της διαστασιολόγησης , όσο και κατά τη φάση της αποτίμησης (PUSH - OVER) . Σε επόμενο στάδιο μελετάται η πρόταση ενίσχυσης (ΕΑΚ 2000, ΕΚΩΣ 2000) που εφαρμόζεται για το παρόν κτιριακό συγκρότημα, όπως αυτή συντάχθηκε το Μάρτιο του 2006 πραγματοποιώντας ανελαστικές στατικές αναλύσεις με βάση τις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. και αποτιμάται η επάρκειά της. Η πρόταση περιλαμβάνει την ένωση των τριών κτιρίων με αντισεισμικά τοιχώματα. Στη συνέχεια, διερευνάται η επίδραση του ανασχεδιασμού και της σύνδεσης τ ων τριών κτιρίων χωρίς στοιχεία. Έπειτα, γίνεται σύγκριση των δύο διαφορετικών επιλύσεων. Στόχος της μελέτης είναι η διερεύνηση της συμβολής των τοιχωμάτων στη συμπεριφορά του συγκροτήματος. Τέλος, επισημαίνονται τυχόν ανεπάρκειες της προτεινόμενης μελέτης . Η εργασία καταλήγει σε πρόταση περαιτέρω ενίσχυσης του φορέα , προκειμένου να επαρκεί κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ., ενώ πραγματοποιείται και σύγκριση της τελικής πρότασης ενισχύσεων με αυτή της προτεινόμενης μελέτης.