Μελέτη στρατηγικών ελέγχου DC μικροδικτύων σε περιβάλλον προσομοίωσης Matlab/Simulink - Δημοσχάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2017)
Σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη ενός μικροδικτύου συνεχούς τάσης, η μοντελοποίησή του και ο σχεδιασμός ενός συστήματος ελέγχου για τη λειτουργία του. Το εν λόγο μικροδίκτυο αποτελείται από μια φωτοβολταϊκή συστοιχία, μία κυψέλη καυσίμου, ένα σύστημα συσσωρευτών, καθώς επίσης και φορτία. Οι μονάδες αναλύονται ξεχωριστά και εξετάζεται η στρατηγική ελέγχου που θα εφαρμοστεί στην κάθε μία. Ειδικότερα, η εργασία αναπτύσσεται ως εξής: Στο κεφάλαιο 1 γίνεται μία εισαγωγή στη Διεσπαρμένη Παραγωγή, τις τεχνολογίες που περιλαμβάνει, τις επιπτώσεις που έχει στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της χρήσης της. Στο κεφάλαιο 2 περιγράφεται η έννοια του μικροδικτύου, οι διαφορές που παρουσιάζει με τα παραδοσιακά συστήματα ηλεκτρισμού και οι στρατηγικές ελέγχου που έχουν μελετηθεί στην διεθνή τεχνική βιβλιογραφία. Επίσης, γίνεται μια πρώτη ανάλυση της τεχνικής ελέγχου DBS(DC bus signaling), που θα χρησιμοποιήσουμε. Στα κεφάλαια 3 έως 6 αναλύεται ξεχωριστά κάθε μονάδα του μικροδικτύου που σχεδιάσαμε. Για τη μοντελοποίηση του μικροδικτύου χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον Simulink του υπολογιστικού λογισμικού Matlab. Εκτός από τη δημιουργία μοντέλου για κάθε στοιχείο του συστήματος, δημιουργήθηκε και ο απαραίτητος ηλεκτρονικός μετατροπέας για τη σύνδεσή τους και τελικά σχεδιάστηκε ένας ξεχωριστός ελεγκτής για τον έλεγχο της λειτουργίας κάθε μονάδας. Στο κεφάλαιο 7 παρατίθενται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που εκτελέσαμε για να επαληθεύσουμε τη σωστή λειτουργία του μικροδικτύου σε όλες τις πιθανές καταστάσεις. Τέλος, στο Κεφάλαιο 8 γίνεται ο απολογισμός της συνολικής μελέτης και καταλήγουμε σε κάποια συμπεράσματα.