Ηλεκτρολυτική παρασκευή απλών και σύνθετων επικαλύψεων Zn-Ni ΚΑΙ Zn-Ni/ZrO2 με και χωρίς την παρουσία Βουτινο-2-διολης 1,4. Μελέτη ηλεκτροχημικής διάβρωσης συστημάτων - Βλαντή, Βικτωρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν η ηλεκτρολυτική παρασκευή απλών και σύνθετων κραμάτων Zn-Ni και Zn-Ni/ZrO2 επί εργαλειοχάλυβα τύπου O-6 με και χωρίς τη παρουσία προσθέτου βούτινο-2-διόλης 1,4 στο ηλεκτρολυτικό λουτρό. Η ηλεκτραπόθεση των κραμάτων πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρολυτικό κελί ημιβιομηχανικού τύπου με εφαρμογή συνεχούς ρεύματος (Dirrect Current, DC). Μελετήθηκε η επίδραση παραμέτρων της ηλεκτρόλυσης, όπως είναι: α) η σύσταση του ηλεκτρολυτικού λουτρού και ειδικότερα η αναλογία περιεχομένων ιόντων Zn 2+ /Ni 2+, β) η συναπόθεση μικροσωματιδίων ζιρκονίας για την παρασκευή σύνθετων υλικών μεταλλικής μήτρας και γ) η παρουσία του προσθέτου βουτινοδιόλης στο ηλεκτρολυτικό λουτρό τόσο στη δομή όσο και τις ιδιότητες (τραχύτητα και αντοχή στη διάβρωση) των σύνθετων επικαλύψεων. Η μελέτη της κρυσταλλικής δομής,της μορφολογίας της επιφάνειας των επικαλύψεων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των τεχνικών XRD και SEM, αντίστοιχα. Με την τεχνική SEM-ΕDAX προσδιορίστηκε η σύσταση της επιφάνειας των επικαλύψεων και εκτιμήθηκε το ποσοστό συναπόθεσης των μικροσωματιδίων ζιρκονίας εντός της κραματικής μήτρας. Με τη μέθοδο προεκβολής ευθειών Tafel προσδιορίσθηκε η συμπεριφορά των δοκιμίων σε διάβρωση. Τέλος, μετρήθηκε η τραχύτητα, εκφρασμένη από τις Ra τιμές, της επιφάνειας των επικαλύψεων. Η πρωτοτυπία αυτής της εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία πραγματοποιείται ηλεκτρολυτική παρασκευή απλών και σύνθετων επικαλύψεων Zn-Ni από όξινο ηλεκτρολυτικό λουτρό παρουσία του προσθέτου βουτινο-2-διόλης 1,4, το οποίο είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο στη βιομηχανική πρακτική, κυρίως στην ηλεκτραπόθεση νικελίου, λόγω της στιλβωτικής και λειαντικής του δράσης, η οποία οδηγεί σε μικροκρυσταλλικές δομές. Διαπιστώθηκε ότι η μεταβολή των παραμέτρων της ηλεκτρόλυσης, η συναπόθεση των μικροσωματιδίων ZrO2 εντός της κραματικής μήτρας και η παρουσία του προσθέτου στο λουτρό μεταβάλλουν τη δομή και κατά συνέπεια τις ιδιότητες των επικαλύψεων.