Ανάπτυξη αυτόματου εργαλείου σε περιβάλλον Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών για την εκτίμηση του κινδύνου των κατολισθήσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση χάραξης αγωγών και τη διευκόλυνση της ενόργανης παρακολούθησής τους - Μίχα, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2017)
Είναι γεγονός πως οι αγωγοί αποτελούν το βασικό μεταφορικό μέσο ενεργειακών αποθεμάτων. Τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να κατασκευαστούν παγκοσμίως πολλές χιλιάδες χιλιομέτρων αγωγών. Η επέκτασή τους σε νέες περιοχές εισάγει νέες συνιστώσες στις απαιτούμενες μελέτες χάραξης των αγωγών, όπως για παράδειγμα ο παράγοντας των γεωκινδύνων, ο οποίος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη με μεγαλύτερη βαρύτητα. Ένας από τους πιο σημαντικούς γεωκινδύνους είναι οι κατολισθήσεις σε εδαφικά ή βραχώδη πρανή κατά μήκος του αγωγού. Ο έλεγχος ύπαρξης περιοχών επιρρεπών σε κατολισθήσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον ερμηνεύοντας πολυεπίπεδους πληροφοριακά χάρτες σε Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών. Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής εργασίας αναπτύχθηκε λογισμικό για τον υπολογισμό του συντελεστή ασφαλείας εδαφικών πρανών (τόσο υπό στατικές, όσο και υπό σεισμικές συνθήκες), καθώς και αυτόματο εργαλείο εκτίμησης του κινδύνου των κατολισθήσεων το οποίο αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών. Το εργαλείο επεξεργάζεται πληροφορία από πολυεπίπεδους χάρτες και τα αποτελέσματα του προαναφερθέντος λογισμικού και εξάγει χάρτες ευστάθειας πρανών. Η σύνδεση του εργαλείου με τον λογισμικό ήταν επιτυχής μετά από έλεγχο και επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από πραγματικό περιστατικό χάραξης αγωγού φυσικού αερίου.