Διερεύνηση διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων - Κουμρόγλου, Ορέστης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Διερεύνηση διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων. Εντοπισμός προβλημάτων και παρουσίαση προτάσεων βελτίωσης της διαδικασίας.Η παρούσα εργασία έχει στόχο να αναλύσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης ΟΥΔ και να προτείνει αλλαγές που θα περιορίσουν το κόστος και τους χρόνους ίδρυσης τους, καθώς και αλλαγές που θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές στο δύσκολο περιβάλλον που έχει προκύψει στα χρόνια της κρίσης. Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναδρομή για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, παράλληλα με τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που αφορά και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη των οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια παρουσιάζεται αναλυτικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο μαζί με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του. Εντοπίζονται οι αλλαγές που προέκυψαν σε σχέση με τους προηγούμενους νόμους και σε ποιόν βαθμό επιτευχθήκαν οι στόχοι του νομοθέτη. Σε επόμενο μέρος γίνεται παρουσίαση ενός παραδείγματος ανάπτυξης ΟΥΔ για κάθε ένα από τα τρία βασικά νομοθετήματα που αφορά στην ίδρυση οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων. Τέλος παρουσιάζονται προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας αδειοδότησης όσον αφορά στο κόστος και στο χρόνο ολοκλήρωσης της επένδυσης.