Έλεγχος της επίδοσης αλγορίθμου κατάτμησης έγχρωμων εικόνων με βάση το ιστόγραμμα ισοδύναμων εκδοχών τους στην κλίμακα του γκρι - Ζαφειρόπουλος, Σταμάτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζονται διάφορες μέθοδοι κατάτμησης εικόνας και επιλέγεται μία προταθείσα προς υλοποίηση και επέκταση. Αρχικά γίνεται μία μικρή εισαγωγή στους χρωματικούς χώρους CIEXYZ, CIELUV και CIELAB. Έπειτα, παρουσιάζονται οι μέθοδοι κατάτμησης εικόνας K-σημείων, Διαμέσου, Κατωφλίου με τη Χρήση Ιστογράμματος, Εντοπισμού Ακμών, Ενεργών και Γεωδαιτικών Ενεργών Περιγραμμάτων και Watershed, ενώ υιοθετείται μία σύγχρονη προταθείσα μέθοδος κατάτμησης εικόνας με ανάθεση των εικονοστοιχείων σε περιοχές που περιγράφονται από κανονικές κατανομές επί του ιστογράμματος της εικόνας. Η μέθοδος αυτή επεκτείνεται με την επεξεργασία της εικόνας στο χρωματικό χώρο CIELAB, του οποίου οι ιδιότητες βοηθούν στην άμεση παραγωγή του ιστογράμματος εικόνας απόχρωσης του γκρι της εικόνας μας. Παρουσιάζονται παραδείγματα της εύρεσης της κλίσης εικόνων στο χώρο CIELAB και παραγωγής του ιστογράμματος εικόνας απόχρωσης του γκρι, ενώ παρουσιάζεται και μία σειρά από ενδεικτικά αποτελέσματα κατάτμησης ως αποτέλεσμα κατάτμησης του ιστογράμματος, σε εικόνες απόχρωσης του γκρι καθώς και δυαδικές.