Συγκρίσεις πραγματικών τιμών εδαφικών καθιζήσεων κατά τη διάνοιξη σηράγγων του Μετρό σε σχέση με θεωρητικές προεκτιμήσεις - Σαπλαχίδη, Αλεξάνδρα-Αστερόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Στη συγκεκριμένη εργασία διερευνώνται και αναλύονται οι καθιζήσεις που προέρχονται από τη διάνοιξη της σήραγγας για την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας στο τμήμα Αιγάλεω-Χαϊδάρι. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται ορισμένα γενικά στοιχεία για την πορεία του Μετρό της Αθήνας μέχρι σήμερα. Επίσης αναλύονται τα χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος κατά τη σχεδίαση της σήραγγας και χαρτογραφούνται κτίρια, υποδομές και Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας που μπορούν να επηρεάσουν το σχεδιασμό και την κατασκευή της σήραγγας. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται συνοπτικά οι γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες κατά μήκος του άξονα του έργου, προκειμένου μέσω των στατιστικών δεδομένων που εξάγονται από τις εργαστηριακές δοκιμές να επιτύχουμε τη γεωμηχανική ταξινόμηση των βραχωδών σχηματισμών σύμφωνα με το σύστημα GSI. Στο τρίτη κεφάλαιο εξετάζονται όλα τα θέματα από γεωτεχνικής σκοπιάς με σκοπό να επιτευχθεί ο σχεδιασμός διάνοιξης και υποστήριξης της σήραγγας. Τα θέματα αυτά αφορούν τις Γεωτεχνικές Τομές Σχεδιασμού και τις αντίστοιχες Γεωτεχνικές Παραμέτρους Σχεδιασμού σε κάθε υποτμήμα του έργου, για την εκτίμηση της ακτίνας επιρροής, των καθιζήσεων και της παροχής λόγω ταπείνωσης του υδροφόρου ορίζοντα. Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται σύγκριση των πραγματικών τιμών εδαφικών καθιζήσεων που προέκυψαν από τη γεωμηχανική και δομητική παρακολούθηση του έργου σε σχέση με τις θεωρητικές προεκτιμήσεις, για να εξεταστεί η πιθανότητα σφάλματος των αρχικών μετρήσεων. Στο πέμπτο κεφάλαιο εφαρμόζεται το μοντέλο προσομοίωσης Phase2. Με το μοντέλο αυτό προσομοιώνονται όλα τα γεωτεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο έργο, όπου θα εξεταστεί αν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βρίσκεται πιο κοντά στις πραγματικές τιμές σε σχέση με το μοντέλο Flac που χρησιμοποιήθηκε από τους μελετητές. Οι αναλύσεις γίνονται διακριτοποιώντας τα στοιχεία του εδάφους σε επιμέρους τριγωνικά 3-κομβικά στοιχεία και εφαρμόζοντας τα κριτήρια αστοχίας της Εδαφομηχανικής σε κάθε πεπερασμένο στοιχείο του εδάφους. Τέλος στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι καθιζήσεις και η κίνηση του υπόγειου νερού στο έργο.