Μέτρηση της Τεχνικής Αποδοτικότητας του Τομέα των Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών - Λεβαντή, Βασιλική-Αθηνά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μέτρηση της τεχνικής αποδοτικότητας εταιριών του κλάδου «Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές και Υπηρεσίες Μετακόμισης» με τη Μέθοδο του Στοχαστικού Ορίου Παραγωγής (Stochastic Frontier Analysis), την περίοδο 2006-2013. Στην εφαρμογή της μεθόδου χρησιμοποιήθηκε η Cobb-Douglas συνάρτηση παραγωγής, με εξαρτημένη μεταβλητή τον ετήσιο κύκλο εργασιών κάθε επιχείρησης. Η επιλογή των ανεξάρτητων μεταβλητών (εισροές) στηρίζεται σε τρία σενάρια-υποδείγματα: στο πρώτο (Ι) υποθέτουμε την μη ύπαρξη εξωτερικοτήτων και ως εισροές χρησιμοποιούνται τα ετήσια καθαρά πάγια κεφάλαια και τα ετήσια λειτουργικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων και των μισθών των εργαζομένων). Στα υπόλοιπα δυο σενάρια, ελέγχεται η υπόθεση των Ashauer (1989), Munnell (1990a,b) και McGuire (1992), ότι δηλαδή οι δημόσιες υποδομές λειτουργούν ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία μιας επιχείρησης, αυξάνοντας την αποδοτικότητα των ιδιωτικών συντελεστών παραγωγής. Ειδικότερα, στο δεύτερο σενάριο (ΙΙ), στο αρχικό υπόδειγμα προστίθεται μια επιπλέον μεταβλητή που αφορά στο απόθεμα μεταφορικού κεφαλαίου (transport capital stock) της περιφέρειας που εδράζεται η επιχείρηση, ενώ στο τρίτο (ΙΙΙ), προστίθεται η μεταβλητή του αποθέματος μεταφορικού κεφαλαίου διάχυσης της περιφέρειας. Η μεταβλητή αυτή περιγράφει την επίδραση του αποθέματος μεταφορικού κεφαλαίου των υπόλοιπων Ελληνικών περιφερειών στην περιφέρεια που ανήκει η επιχείρηση και, ουσιαστικά, αποτελεί τον σταθμισμένο μέσο του αποθέματος μεταφορικού κεφαλαίου των περιφερειών αυτών. Τέλος, και στα τρία σενάρια έγινε χρήση δυο ψευδομεταβλητών, ώστε να ελεγχθεί η επίδραση τόσο της περιφέρειας που εδράζεται κάθε επιχείρηση όσο και του μεγέθους της στο επίπεδο παραγωγής της. Το υπό ανάλυση δείγμα αποτελείται από 83 εταιρίες, ποσοστό 5,9% του συνολικού αριθμού των εταιριών του κλάδου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της ICAP, από την οποία έγινε η εξαγωγή των στοιχείων της ανάλυσης. Τα κριτήρια για την επιλογή του δείγματος ήταν αφενός η διαθεσιμότητα των στοιχείων και, αφετέρου, οι προς επιλογή εταιρίες να έχουν πλήρη λειτουργία την εξεταζόμενη περίοδο. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι τόσο η επίδραση του μεταφορικού κεφαλαίου, όσο του μεταφορικού κεφαλαίου διάχυσης δεν έχουν στατιστικά σημαντικό ρόλο στο επίπεδο παραγωγής των επιχειρήσεων και, συνεπώς, δεν επηρεάζουν την τεχνική τους αποδοτικότητα. Αντίθετα, στατιστικά σημαντικός είναι ο ρόλος του μεγέθους των επιχειρήσεων, ενώ οριακός φαίνεται να είναι ο ρόλος των περιφερειών. Συνολικά, η τεχνική αποδοτικότητα των εξεταζόμενων επιχειρήσεων την περίοδο 2006-2013, και για τα 4 τρία σενάρια, κυμαίνεται γύρω στο 72% κατά μέσο όρο. Σε σχέση με το μέγεθος των εταιριών (αριθμός εργαζομένων), πιο υψηλές αποδοτικότητες εμφανίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (50-249 εργαζομένους) και στα τρία σενάρια. Επιπλέον, οι πιο αποδοτικές εταιρίες φάνηκε να ανήκουν στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ,στην ανάλυση των δυο πρώτων σεναρίων, και στη Δυτική Μακεδονία στο τρίτο .Τέλος, ολοκληρώνοντας την ανάλυση των αποτελεσμάτων μας ανά έτος, το 2008 εμφανίζονται οι υψηλότερες μέσες τιμές της τεχνικής αποδοτικότητας στα δύο πρώτα σενάρια, ενώ το 2013 στο τελευταίο.