Αξιολόγηση της προσβασιμότητας και της ελκυστικότητας των χώρων πρασίνου Εφαρμογή στους χώρους πράσινου του Δήμου Αθηναίων - Σιδέρη, Αιμιλία-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Οι χώροι πρασίνου της πόλης των Αθηνών, όπως τα πάρκα, τα άλση, οι δημόσιοι κήποι και τα περιαστικά δάση επιτελούν μια σειρά από λειτουργίες και δραστηριότητες, που κυμαίνονται από την ικανοποίηση των οικολογικών αξιών μέχρι την διασκέδαση και την αναψυχή. Επίσης παρέχουν αισθητική αξία και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δημόσιας υγείας, ενώ συμβάλλουν και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Ωστόσο, η ύπαρξη και μόνο αυτών των περιοχών δεν εγγυάται ότι μπορούν να εκπληρώσουν τις λειτουργίες που αναφέρονται για το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πληθυσμού. Δεν εγγυάται δηλαδή ότι οι πολίτες του Δήμου Αθηναίων έχουν πραγματική πρόσβαση στα πλεονεκτήματα του αστικού πρασίνου. Στο πλαίσιο αυτό εισάγονται οι έννοιες της προσβασιμότητας και της ελκυστικότητας των χώρων αστικού πρασίνου. Έννοιες που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα την επισκεψιμότητα των χώρων πρασίνου. Έτσι αποκτά ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον η ανάλυση, η επεξεργασία και η απόδοση ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, τα οποία θα σχετίζονται με τις παραπάνω έννοιες. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται επιτόπια έρευνα που περιλαμβάνει αυτοψία και συνεντεύξεις με δομημένο ερωτηματολόγιο σε επτά χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Επίσης δημιουργείται και αποστέλλεται στο διαδίκτυο ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικές με τους χώρους πρασίνου του Δήμου. Αφού ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων από τα ερωτηματολόγια ακολουθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων με τη χρήση του λογισμικού ArcGIS, ώστε να επιτευχτεί χωρικός σχεδιασμός των στοιχείων του πραγματικού κόσμου, άλλα και του λογισμικού SPSS, για να γίνουν στατιστικές αναλύσεις. Εν τέλη προσδιορίζεται το αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των χρηστών των χώρων με τους λόγους επιλογής, αλλά και με τη συχνότητα επίσκεψης τους σε αυτούς. Ακόμη, προκύπτει το πως αξιολογούν οι χρήστες την προσβασιμότητα στους χώρους πρασίνου, το πως αξιολογούν οι χρήστες τους ίδιους τους χώρους πρασίνου. Επιπρόσθετα, εντοπίζεται αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνότητα επίσκεψης, στο χώρο πρόσβασης και στον τόπο κατοικίας των χρηστών. Τέλος, προκύπτει η τοπικότητα και υπερτοπικοτητα των χώρων, άλλα και το ποιος από αυτούς είναι περισσότερο προσβάσιμος. Λέξεις κλειδιά: Αθήνα, Αστικό πράσινο, Προσβασιμότητα, Ελκυστικότητα, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Στατική Ανάλυση