Στατιστικός έλεγχος διεργασιών και μηχανές διανυσμάτων υποστήριξης - Δίλμα, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2017)
Ο στατιστικός έλεγχος ποιότητας (ΣΕΔ) είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και βοηθάει στην επίτευξη της ικανότητας, μειώνοντας τη μεταβλητότητα. Ο ΣΕΔ ανιχνεύει έγκαιρα την εμφάνιση ειδικών αιτιών μεταβλητότητας, ώστε να γίνουν διορθωτικές ενέργειες, προτού κατασκευαστούν προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Το πιο χρήσιμο εργαλείο είναι το διάγραμμα ελέγχου. Οι μηχανές διανυσμάτων υποστήριξης (SVM) αποτελούν ένα εργαλείο για την επεξεργασία δεδομένων που χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές. Είναι ένα σύνολο μεθόδων εκμάθησης με επίβλεψη, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ταξινόμηση, στην παλινδρόμηση και στην αναγνώριση μη φυσικών μοτίβων σε πολυμεταβλητές διεργασίες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των SVM μεθόδων που χρησιμοποιούνται σε πολυμεταβλητές διεργασίες για τη βελτίωσή τους, ώστε να ανιχνεύονται τα σφάλματα εγκαίρως στα διαγράμματα ελέγχου.