Σχεδιασμός διάταξης απορρόφησης ενέργειας με απαραμόρφωτα παρεμβλήματα σε συνθήκες πρόσκρουσης - Τσερώνης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η πειραματική μελέτη της συμπεριφοράς απορροφητών ενέργειας σε συνθήκες πλευρικής στατικής πρόσκρουσης. Οι διατάξεις απορρόφησης ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια των οχημάτων καθώς συντελούν στον περιορισμό των συνεπειών μιας σύγκρουσης και συγκεντρώνουν για το λόγο αυτό, σημαντικό τμήμα των ερευνών πάνω στο σχεδιασμό και την εξέλιξη τους. Στα πλαίσια του θεωρητικού τμήματος της εργασίας αρχικά παρουσιάζεται η έννοια των απορροφητών ενέργειας και αναλύεται η σημασία της αξιοπιστίας μιας κατασκευής σε συνθήκες κρούσης (crashworthiness). Στη συνέχεια, περιγράφεται θεωρητικά ο μηχανισμός κατάρρευσης λεπτότοιχων σωλήνων διαφόρων διατομών και τέλος παρατίθεται βιβλιογραφική ανασκόπηση των κυρίων δημοσιεύσεων πάνω στο αντικείμενο της απορρόφησης ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρική φόρτιση σωλήνων παρά τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματά της δεν είχε τύχει, μέχρι πρόσφατα της ανάλογης προσοχής εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας. Στο πειραματικό τμήμα της εργασίας, μελετήθηκαν στο εργαστήριο του τομέα Κατεργασιών διάφορες διατάξεις σωλήνων υπό συνθήκες πλευρικής φόρτισης και αποτυπώθηκε η μεταβολή του φορτίου σε σχέση με τη μετατόπιση. Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας παρατίθενται τα συγκριτικά αποτελέσματα των πειραμάτων καθώς και τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη συνολική μελέτη.