Μελέτη προσομοίωσης υφιστάμενης λειτουργίας σταθμού εμπορευματοκιβωτίων μεγάλου εθνικού λιμένα - Τσιαμπά, Βιολέττα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Ένα σημαντικό μέρος του διεθνούς εμπορικού δικτύου στη σύγχρονη εποχή είναι οι Λιμένες, και πιο συγκεκριμένα οι Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων. Στη παρούσα Διπλωματική εργασία μελετάται η υφιστάμενη κατάσταση Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων μεγάλου Λιμένα της Ελλάδας με τη μέθοδο Προσομοίωσης Διακριτών Γεγονότων στο λογισμικό FlexTerm. Το FlexTerm αποτελεί ένα πακέτο προσομοίωσης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την προσομοίωση τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και είναι χτισμένο πάνω στο γενικό λογισμικό προσομοίωσης FlexSim. Στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων μελετήθηκαν κυρίως οι διαδικασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης των πλοίων από τις γερανογέφυρες κρηπιδωμάτων. Χρονομετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και δεδομένα που συλλέχθηκαν από το πληροφοριακό πρόγραμμα του Σταθμού (Navis N4) χρησιμοποιήθηκαν ως δεδομένα στη παρούσα Διπλωματική Εργασία. Τα αποτελέσματα από τη προσομοίωση στο FlexTerm συλλέχθηκαν με την επιλογή κατάλληλων δεικτών απόδοσης. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν και δύο επιμέρους μελέτες. Η πρώτη μελέτη αφορά το κατάλληλο πλήθος ΟΣΜΕ ανά γερανογέφυρα κρηπιδώματος και η δεύτερη μελέτη εστιάζει στο σενάριο χρήσης νταλικών έναντι ΟΣΜΕ ως μέσο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τη προβλήτα στον αποθηκευτικό χώρο του Σταθμού.