Αυτοματοποιημένη παραμετροποίηση δικτύου και παροχή υπηρεσίας με NETCONF/YANG - Πουλακάκης, Ελευθέριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Η εισαγωγή των Προγραμματιζόμενων/Ευφυών Δικτύων (Software- Defined-Networking) φέρνει μεγάλες αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Η ευρύτερη χρήση λογισμικού στον τομέα των Δικτύων Υπολογιστών και επομένως, η καταγραφής της ”λογικής” μέσα σε προγράμματα επιταχύνει και κάνει συνεπέστερες μια σειρά διαδικασιών. Η λογική αφαίρεση της λειτουργίας του δικτύου προσδίδει δυναμικότητα ακόμα και σε υποδομές με συμβατικές συκευές δικτύου. Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας ρύθμισης μιας υποδομής δίνει τη δυνατότητα γρήγορης, άμεσης, και κατά τη ζήτηση η προσφοράς (on-demand) υπηρεσιών. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας σχεδιάστηκε μια υπηρεσία Quality of Service, που παρέχει σε δύο πελάτες της ένα ζητούμενο εύρος ζώνης (bandwidth on demand) με χρήση της τεχνικής διαφοροποιημένων υπηρεσιών (DSCP (Differentiated Services Domain Service) marking). Η διαδικασία ρύθμισης της δικτυακής υποδομής για να διατεθεί υπηρεσία αυτοματοποιήθηκε με τη χρήση του Ansible, και ο έλεγχος της υπηρεσίας γίνεται μέσω μια διαδικτυακής εφαρμογής (Web User Interface). Το πρωτόκολλο NETCONF χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη της προγραμματιστικής διεπαφής με τις δικτυακές συσκευές.