Αξιολόγηση ομαλότητας οδοστρώματος διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης αεροδρομίου - Φανουράκης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Οδοποιίας, 2017)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας διερευνώνται οι παράμετροι αξιολόγησης της ομαλότητας οδοστρωμάτων διαδρόμων προσγείωσης/απογείωσης (Π/Α) αεροδρομίων. Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναδεικνύεται η σημασία της ομαλότητας οδοστρωμάτων αεροδρομίων, κυρίως σε θέματα ασφάλειας, και σχολιάζονται οι λόγοι για τους οποίους η ομαλότητα οδοστρωμάτων αεροδρομίων πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα διαφορετικό θέμα από την ομαλότητα οδοστρωμάτων οδών. Επίσης, παρουσιάζονται τα διάφορα συστήματα καταγραφής της ομαλότητας, καθώς και διεθνείς προδιαγραφές ομαλότητας οδοστρωμάτων αεροδρομίων, ενώ λεπτομερής αναφορά γίνεται στα διάφορα προσομοιώματα και τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ομαλότητας. Κατόπιν, αξιοποιώντας στοιχεία ομαλότητας από την τράπεζα δεδομένων του Εργαστηρίου Οδοποιΐας ΕΜΠ, προερχόμενα από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε υφιστάμενο διάδρομο Π/Α αεροδρομίου, υπολογίζονται μέσω του λογισμικού ProFAA της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των Η.Π.Α (Federal Aviation Administration: FAA) οι υπόψη δείκτες ομαλότητας. Πραγματοποιούνται αξιολόγηση και συγκριτικές αναλύσεις των επιμέρους δεικτών και τα σχετικά αποτελέσματα οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα, όσον αφορά στους δείκτες και την ικανότητα τους να εκφράζουν αφενός, τα χαρακτηριστικά ομαλότητας ενός διαδρόμου Π/Α και αφετέρου, την απόκριση των αεροσκαφών. Τα συμπεράσματα αυτά στοιχειοθετούν προτάσεις για μελλοντική έρευνα, όσον αφορά στην αξιολόγηση της ομαλότητας οδοστρωμάτων αεροδρομίων.