Αξιολόγηση βαρέων κλασμάτων υδρογονοκατεργασίας και υδρογονοπυρόλυσης για την παραγωγή βασικών λιπαντικών ελαίων - Μανιταρά, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση βαρέων κλασμάτων υδρογονοκατεργασίας και υδρογονοπυρόλυσης ως προς τη δυνατότητα παραγωγής βασικών λιπαντικών ελαίων. Τα κλάσματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το προϊόν της απόσταξης υπο κενό του υπολείμματος της ατμοσφαιρικής απόσταξης του αργού πετρελαίου, το Vacuum Gasoil (VGO) και το υπόλειμμα της διεργασίας υδρογονοπυρόλυσης, το Unconverted Oil (UCO). Κριτήρια για την αξιολόγηση του VGO και του UCO ως προς την καταλληλότητά τους για την παραγωγή βασικών λιπαντικών ελαίων αποτελούν οι βασικές ιδιότητες που καθορίζουν τα βασικά λιπαντικά έλαια, που είναι το ιξώδες, ο δείκτης ιξώδους, το σημείο ροής και η πυκνότητα. Για τη βελτίωση των παραπάνω ιδιοτήτων του VGO και του UCO επιλέχθηκε η συμβατική μέθοδος παραγωγής λιπαντικών, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως τεχνικές διαχωρισμού. Συγκεκριμένα, το VGO και το UCO υποβλήθηκαν αρχικά σε απόσταξη υπό κενό ως πρώτο στάδιο διαλογής επιθυμητών από ανεπιθύμητα συστατικά. Ως ανεπιθύμητα συστατικά μπορούν να θεωρηθούν εκείνα που συμβάλλουν στη μείωση του δείκτη ιξώδους, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων αναμένεται να παραμείνει στο υπόλειμμα της απόσταξης υπό κενό, λόγω των υψηλότερων σημείων ζέσεως που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες ενώσεις. Δεύτερο στάδιο επεξεργασίας είναι η εκχύλιση με διαλύτη για την περαιτέρω απομάκρυνση των αρωματικών υδρογονανθράκων. Τελικό στάδιο, στο οποίο υποβλήθηκε μόνο το VGO, είναι η αποπαραφίνωση με διαλύτη για τη βελτίωση των ιδιοτήτων σε χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή την μείωση του σημείου ροής. Με βάση τις τιμές των ιδιοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω όπως διαμορφώθηκαν μετά τις διεργασίες αυτές, και κυρίως του ιξώδους και του δείκτη ιξώδους, έγινε η αξιολόγηση του VGO και του UCO για την παραγωγή βασικών λιπαντικών ελαίων.