Εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο τομέα του τουρισμού - Φουντουκίδου, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει προέλθει από το φαινόμενο θερμοκηπίου και έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή, είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.Ένας τομέας που έχει προοπτικές βελτίωσης, είναι ο κτιριακός, ο οποίος αποτελεί περίπου το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία ειδικότερα, παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις, λόγω του πλήθους φορτίων και της συνεχούς λειτουργίας τους. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η κατανάλωση ενέργειας στα 8900 ξενοδοχεία της Ελλάδας ευθύνεται για το 10 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ,όταν οι ξενοδοχειακές μονάδες καλύπτουν το 1,2% της συνολικής δομημένης επιφάνειας.Στόχος της εργασίας μου είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τη κατάσταση των ΑΠΕ στην Ελλάδα σήμερα καθώς και την εφαρμογή τους στον τουριστικό τομέα. Παρουσιάζεται και αναλύεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ,η χωροθέτηση κτιρίων, ο αερισμός και φωτισμός κτιρίων, ο οικοτουρισμός είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα αναλυθούν.