Δράσεις ενεργειακής διαχείρισης τελικών καταναλωτών σε νοικοκυριά και γραφεία - Τσιπράς, Στέφανος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, δηλαδή στις οικίες τους και στα γραφεία. Επικεντρώνεται μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί και έχει ως στόχο την υλοποίηση, την τεκμηρίωση και επικύρωση μιας ολοκληρωμένης μελέτης με στόχο τη συμπεριφορική αλλαγή για την εξοικονόμηση ενέργειας με απλές αλλαγές στις συνήθειες των χρηστών. Αρχικά, η εργασία επικεντρώνεται στον ενεργειακό σχεδιασμό των κτηρίων, στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην αλόγιστη σπατάλη της, ακόμα και όταν πιστεύουμε ότι δεν καταναλώνουμε ενέργεια αφού είναι κλειστές οι ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ρύπανση που προκαλείται και στους τρόπους αντιμετώπισής της. Στην συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τα αντίστοιχα παραδείγματα για όλες τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και συσκευές γραφείου. Ειδικότερα θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην αποτύπωση των γραφημάτων όπου οι διαφορές που προκύπτουν, με και χωρίς εξοικονόμηση ενέργειας είναι αξιοσημείωτες, αφού αφενός μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλει σε μικρότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή και αφετέρου στην μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, παρουσιάζεται αναλυτικά ο σχολιασμός των γραφημάτων και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά. Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται το πως μπορούν όλοι να συμβάλουν στην μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης και εκπομπών CO2 και στην υιοθέτηση μιας καλύτερης ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης.