Biogas production influenced by C/N ratio, biodegradability and batch modelling aspects - Κυριακάκη, Αθανασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Παρότι έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες έρευνας σχετικά με την Αναερόβια Χώνευση και παρά την πολυπλοκότητα της διεργασίας, παραμένει ακόμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο σχετικά μεγάλος βαθμός μείωσης των διαφόρων ειδών οργανικής μάζας μαζί με την μικρή αύξηση της βακτηριακής βιομάζας καθώς και την παραγωγή του βιοαερίου που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή διαφόρων ειδών ενέργειας, προσδίδουν στη διεργασία αρκετό ενδιαφέρον για περεταίρω μελέτες. Ο κύριος στόχος της διεργασίας είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απόδοσης βιοαερίου από την οργανική ύλη που αποσυντίθεται. Ωστόσο, η διεργασία επηρεάζεται άμεσα από την αλληλεπίδραση ποικίλων μεταβλητών, όπως το pH, η θερμοκρασία (T), ο λόγος άνθρακα/αζώτου (C/N), η συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων και ο βαθμός υδρόλυσης του συστήματος. Στην συγκεκριμένη εργασία δόθηκε έμφαση στην αλληλεπίδραση του λόγου άνθρακα/αζώτου (C/N) του συστήματος και της βιοαποικοδομησιμότητας του υποστρώματος. Εξετάστηκαν τρία διαφορετικού τύπου υποστρώματα σχετικά με το πως επηρεάζεται η απόδοση του βιοαερίου στο καθένα απο μια σειρά διαφορετικών λόγων άνθρακα/αζώτου (C/N). Επιπλέον το βιομοντέλο (biomodel) το οποίο πρώτα εισήχθηκε από την καθηγήτρια Angelidaki et al, (1993) και χρησιμοποιήθηκε για αντιδραστήρες συνεχούς λειτουργίας, τροποποιήθηκε κατάλληλα και μέσω εκτίμησης παραμέτρων χρησιμοποιήθηκε για αντιδραστήρες διαλείποντος έργου. Αυτό κυρίως δοκιμάστηκε με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στο μοντέλο να προβλέπει την παραγωγή, μέσω πειραμάτων μέτρησης, του Βιοχημικού Δυναμικού Μεθανίου.