Πλωτές ανεμογεννήτριες με έμφαση στα συστήματα ταλαντευόμενης υδάτινης στήλης για την ανάκτηση κυματικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα - Μακρής, Παναγιώτης-Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2017)
Ο ολοένα αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός σε συνάρτηση με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη. Η ταυτόχρονη αλόγιστη χρήση των υπαρχουσών μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι βλαβερές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον μας κάνουν να στρεφόμαστε σε άλλες μορφές ενέργειας όπως η Αιολική, η Κυματική, η Ηλιακή. Τα οφέλη αυτών των εναλλακτικών πηγών, οι οποίες είναι γνωστές και ως «πράσινες ενέργειες» είναι πολλά και αφορούν κυρίως στον οικονομικό και οικολογικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών πάρκων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο και δωρεάν. Όμως, το σημαντικό αιολικό δυναμικό των θαλασσών μας κάνει να στραφούμε και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, παρά το σχετικά μεγάλο κόστος εγκατάστασής τους. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα. Στα πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε ενδελεχής μελέτη συστοιχίας κυλίνδρων σε ελευθέρως πλέουσα αλλά και αγκυρωμένη τρίγωνη, τετράγωνη και πεντάγωνη διάταξη. Οι ανωστικοί κύλινδροι των εξεταζόμενων πλωτών κατασκευών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στις κορυφές κάθε διάταξης, αποτελούνται από συσκευές Ταλαντευόμενης Στήλης Νερού (Oscillating Water Column) για την ανάκτηση της κυματικής ενέργειας και είναι εδρασμένες σε TLP (Tension Leg Platform) - κατασκευή με κατακόρυφους κλάδους αγκύρωσης, υπό σταθερή προένταση. Στο κέντρο βάρους της πλωτής κατασκευής είναι εγκατεστημένο κυλινδρικό σώμα πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα, ονομαστικής ισχύος 5MW, για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η αριθμητική επεξεργασία των θεωρητικών αποτελεσμάτων με τη χρήση υπολογιστικού προγράμματος (H.A.M.V.A.B.), για την κατασκευή μιας πλωτής εξέδρας με βέλτιστη ενεργειακή παραγωγή αλλά και με επαρκή υδροδυναμική αλλά και στατική συμπεριφορά σε έντονες συνθήκες θαλασσών.