Ανάλυση αβεβαιότητας των παραμέτρων πλημμυρικής διόδευσης - Εφαρμογή στον ποταμό Πηνειό - Πέτσιου, Αμαλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2017)
Η δυναμική των πλημμυρών επηρεάζεται από διάφορους αστάθμητους παράγοντες όπως η κλιματική μεταβλητότητα,οι υδρομορφολογικές συνθήκες, η εκάστοτε χρήση γης της περιοχής μελέτης καθώς και οι δημογραφικές της αλλαγές. Περιλαμβάνει, δηλαδή, μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας ειδικά όταν αυτή προέρχεται από υποθέσεις μοντελοποίησης και απλουστεύσεις. Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, επικεντρωνόμαστε στην αβεβαιότητα που προέρχεται από τις παραμέτρους του ποταμού, δηλαδή από τη γεωμετρία του καναλιού και το συντελεστή τραχύτητας Manning, που στις περισσότερες προσομοιώσεις λαμβάνονται ως σταθεροί ή με ομοιόμορφη κατανομή πιθανότητας, κάτι που φαίνεται να μην ισχύει στην πραγματικότητα. Βασιζόμενοι σε μια Monte Carlo προσέγγιση, πραγματοποιούμε μια εκτεταμένη ανάλυση αβεβαιότητας με ταυτόχρονη μεταβολή του βάθους του καναλιού, του πλάτους καθώς και του συντελεστή τραχύτητας. Με αυτό το τρόπο στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός γενικευμένου στοχαστικού πλαισίου για την εκτίμηση της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις παραμέτρους του ποταμού, καθώς μια τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εξασφαλίσει πιο συνεπείς εκτιμήσεις του συνολικού κινδύνου πλημμύρας και του σχετικού εύρους διακύμανσης των χαρτών πλημμύρας, ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ελλείψεις μετρήσεων ή μετρήσεις με μεγάλη αβεβαιότητα (τοπογραφικές) αλλά και θα επιτρέψει τη καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών ζημιών που προέρχονται από αυτές.