Τυφλές υπογραφές υπό συνθήκη και εφαρμογή τους σε πρωτόκολλα ψηφοφοριών ανθεκτικά σε επιθέσεις εξαναγκασμού - Ζαχαράκης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Λογικής και Επιστήμης Υπολογισμών, 2017)
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη έρευνα γύρω από το ζήτημα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και ειδικότερα των απομακρυσμένων ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, πχ ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου. Μία από τις κύριες απαιτήσεις των πρωτοκόλλων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι η ανθεκτικότητα σε επιθέσεις εξαναγκασμού, δηλαδή η αδυναμία κάποιας οντότητας να επη- ρεάσει την συμπεριφορά κάποιου ψηφοφόρου. Η ιδιότητα αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σε συστήματα απομακρυσμένων ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, όπου η έλλειψη μίας φυσικής ο- ντότητας υπεύθυνης για την ορθή διεκπεραίωση της ψηφοφορίας κάνει ευκολότερη τη μαζική εκτέλεση τέτοιων επιθέσεων, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ψηφοφορία. Μία επίσης σημαντική ιδιότητα είναι η μυστικότητα της ψήφου. Στα περισσότερα προτεινόμενα στη βιβλιογραφία πρωτόκολλα, αυτή διασφαλίζεται μέσω κρυπτογραφικών μεθόδων που στηρίζονται στη δυσκολία υπολογιστικών προβλημάτων. ́Ενας εγγενής κίνδυνος για όλα αυτά τα προβλήματα είναι η δυσκολία αυτή να πάψει να ισχύει στο μέλλον αποκαλύπτοντας τις επιλογές των ψηφοφόρων σε παρελθοντικές ψηφοφορίες. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζουμε μία πρόταση για ένα νέο κρυπτογραφικό αρχέτυπο που ονομάζουμε τυφλές υπογραφές υπό συνθήκη και μια υλοποίησή του που στηρίζεται στις τυφλές υπογραφές Okamoto-Schnorr. Το αρχέτυπο αυτό σκοπό έχει να επιτρέπει στον υπογράφων να δίνει έγκυρες ή άκυρες τυφλές υπογραφές κατά βούληση χωρίς ο παραλήπτης να μπορεί να ξεχωρίσει τι είδους υπογραφή πήρε. Η υλοποίηση αυτή παρέχειστατιστική ανωνυμία στον χρήστη που ζητάει μία υπογραφή, δεν στηρίζεται δηλαδή σε κάποιο υπολογιστικό πρόβλημα. Τέλος δείχνουμε πως το παραπάνω σχήμα μπορεί να εφαρμοστεί σε πρωτόκολλα απομακρυσμένων ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για να πάρουμε πρωτόκολλα που αφενός είναι ανθεκτικά σε επιθέσεις εξαναγκασμού και αφετέρου ενισχύουν την ιδιωτηκότητα των ψηφοφόρων μέσω των ιδιοτήτων των τυφλών υπογραφών.