Διαγνωστική μελέτη του τρούλου της ανωδομής του Ιερού Κουβούκλιου του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα: προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης - Κρουσταλλάκη, Μαρία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Στα πλαίσια της καινοτόμου έρευνας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαγνωστικής Έρευνας και Στρατηγικός Σχεδιασμός Υλικών και Επεμβάσεων Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», η οποία διεξάγεται από το ΕΜΠ σε συμφωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, λαμβάνει χώρα η παρακάτω μεταπτυχιακή εργασία με θέμα «Διαγνωστική μελέτη του Τρούλου της ανωδομής του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα – Προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης». Στόχος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν και περιγράφονται αναλυτικά στην εργασία αυτή είναι η αρχιτεκτονική τεκμηρίωση της μορφής του τρούλου, ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάστηκε, η διάγνωση της φθοράς και της παθολογίας των επιμέρους υλικών του, τα προτεινόμενα υλικά και επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασής του. Πρωταρχικό και απαραίτητο στάδιο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η διεξαγωγή επιτόπιας διαγνωστικής μελέτης με μία μακροσκοπική επισκόπηση της κατάστασης συντήρησής του. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μη καταστρεπτικές τεχνικές (IRT, Georadar, ενδοσκόπιο) ούτως ώστε να γίνει χαρτογράφηση των υλικών και των τύπων φθοράς τους ώστε να ληφθούν χρήσιμα στοιχεία αναφορικά με τα μηχανικά χαρακτηριστικά τους. Με βάση τα δύο προηγούμενα στάδια έγινε ταυτοποίηση των δομικών υλικών και των φυσικό-χημικών και μηχανικών χαρακτηριστικών τους. Ακόμη με επί τόπου μετρήσεις και με τη βοήθεια του προγράμματος Geomagic αποκαλύφθηκε η γεωμετρία της κατασκευής, έγινε διαστασιολόγηση των επιμέρους μελών της και απεικονίστηκε σε 2D και 3D σχέδια. Τέλος, με βάση τα φορτία της κατασκευής και τις φθορές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες δημιουργήθηκε μοντέλο το οποίο απεικονίζει τις παραμορφώσεις της και με βάση τα αποτελέσματα που εξάγει δίνονται λύσεις συντήρησης και αποκατάστασης για τα επιμέρους υλικά του, όπου κρίνεται απαραίτητο.