Υβριδικός αλγόριθμος ρύθμισης τάσης σε ακτινικά δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με αυξημένη διείσδυση διανεμημένης παραγωγής - Γέσιος, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η ανάπτυξη ενός σχήματος ρύθμισης τάσης που εφαρμόζεται σε ακτινικά δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με αυξημένη διείσδυση διανεμημένης παραγωγής. Το σχήμα ρύθμισης τάσης που αναπτύσσεται κάνει χρήση της δυνατότητας απορρόφησης αέργου ισχύος των μονάδων διανεμημένης παραγωγής ώστε να μετριάζεται η ανύψωση τάσης και να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες ενεργού ισχύος. Επιπρόσθετα, έχει μικρές απαιτήσεις επικοινωνίας ανάμεσα στις μονάδες και δεν συμμετέχουν όλες οι μονάδες στη ρύθμιση τάσης, για αυτό και ονομάζεται υβριδικός αλγόριθμος ρύθμισης τάσης. Αρχικά, γίνεται ανάλυση ευαισθησίας για την εύρεση των σχέσεων της αέργου ισχύος των μονάδων διανεμημένης παραγωγής με την τάση των κόμβων και τις απώλειες του δικτύου. Η ανάλυση ευαισθησίας θεμελιώνει τον υβριδικό αλγόριθμο. Επιπρόσθετα, αναπτύσσονται τρία αυτόνομα σχήματα ρύθμισης τάσης, στα οποία οι αποφάσεις για τη ρύθμιση της τάσης λαμβάνονται σύμφωνα με μετρήσεις στο σημείο κοινής σύνδεσης της μονάδας με το δίκτυο. Επιπλέον, προτείνεται ένα μεικτό σχήμα ρύθμισης τάσης έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερφόρτωση των γραμμών διανομής του δικτύου. Τα σχήματα ρύθμισης τάσης εφαρμόζονται σε ακτινικό δίκτυο διανομής με υψηλή διείσδυση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συγκρίνονται ως προς τις απώλειες ισχύος και την υπερφόρτωση του δικτύου. Οι προσομοιώσεις στο πεδίο του χρόνου γίνονται στο Simulink του MATLAB και η ανάλυση της μόνιμης κατάστασης στο MATPOWER. Τα αποτελέσματα των εφαρμογών αναλύονται και παράλληλα προτείνονται και ορισμένες επεκτάσεις της εργασίας.