Αποτίμηση σεισμικών απωλειών σε κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα - Φέλιου, Ασπασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2017)
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα, έντονο ενδιαφέρον για κατανόηση της συμπεριφοράς των κατασκευών όταν υποβληθούν σε σεισμική δόνηση. Η αβεβαιότητα η οποία καθιστά την πρόβλεψη μελλοντικών σεισμών αδύνατη, αποτελεί μια σημαντική δυσχέρεια στην ανάπτυξη προσομοιώσεων που θα περιγράφουν με ακρίβεια τις συνέπειες μιας μελλοντικής ισχυρής σεισμικής δόνησης στα κτίρια μιας περιοχής. Ως εκ τούτου, καταβάλλονται προσπάθειες, για να αναπτυχθούν προηγμένα μοντέλα προσομοίωσης για τον πιθανοτικό προσδιορισμό μετασεισμικών βλαβών, καθώς η εξέλιξη στη Σεισμική Μηχανική με βάση τις Επιτελεστικότητες επιτάσσει να λαμβάνονται πλεον υπόψη κατα τον σχεδιασμό των κατασκευών κριτήρια συνδεδεμένα με τη διαχείριση των οικονομικών απωλειών και τη διατήρηση της λειτουργικότητας του κτιρίου μετα το σεισμό. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σημαντική πτυχή στη διαδικασία εκτίμησης της επιτελεστικότητας των κατασκευών, αποτελεί η εκτίμηση των βλαβών και του κόστους αποκατάστασης των κατασκευών σε σεισμό, στοιχεία απαραίτητα για την καλύτερη κατανόηση της σεισμικής συμπεριφοράς με τρόπο κατανοητό ακόμη και από μη μηχανικούς. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, αποτελεί η εξέλιξη της μεθοδολογίας για αξιολόγηση των σεισμικών βλαβών σε συνάρτηση με την παράμετρο του κόστους μετασεισμικής αποκατάστασης των κτιρίων.