Διερεύνηση ευστάθειας κυλινδρικών κελυφών με και χωρίς οπή - Γκουρμπάτσης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η μελέτη της αποδοτικότητας διαφόρων τύπων ενίσχυσης οπής ανθρωποθυρίδων χαλύβδινων πυλώνων ανεμογεννητριών. Η ύπαρξη του ανοίγματος προκαλεί συγκέντρωση τάσεων, αυξάνει τον κίνδυνο τοπικού λυγισμού και επιφέρει απομείωση της αντοχής του πυλώνα και για αυτό το λόγο θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό. Συνεπώς η ενίσχυση της οπής είναι αναγκαία και στην πράξη μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Γενικά δεν είναι σαφές ποια μορφή ενίσχυσης είναι η πλέον αποδοτική. Στην παρούσα εργασία διερευνάται ποια μορφή ενίσχυσης που είτε χρησιμοποιείται στην πράξη ή έχει προταθεί από την βιβλιογραφία είναι η πιο αποδοτική. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν αριθμητικές αναλύσεις με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Συγκεκριμένα στα μοντέλα που δημιουργήθηκαν, έγιναν μη γραμμικές αναλύσεις στις οποίες λήφθηκαν υπόψη γεωμετρικές ατέλειες και η μη γραμμική συμπεριφορά του χάλυβα (GMNIA). Εξετάστηκαν τέσσερεις τύποι ενίσχυσης. Ο πρώτος τύπος αποτελείται από ένα περιμετρικό πλαίσιο γύρω από την πόρτα. Είναι ο πιο διαδεδομένος λόγω της ευκολίας κατασκευής του. Γενικά δεν μπορεί να μεταφέρει την αστοχία μακριά από την οπή και χρειάζεται την περισσότερη ποσότητα χάλυβα για την επαναφορά της αντοχής ενός κελύφους με οπή στην αντίστοιχη αντοχή του πλήρους κελύφους. Ο δεύτερος τύπος αποτελείται από δύο διαμήκη ελάσματα και ένα κυκλικό δακτύλιο. Αυτός ο τύπος ενίσχυσης είναι αρκετά αποδοτικός και σταθερός. Ο τρίτος τύπος είναι μία βελτίωση του προηγούμενου και αποτελείται από δύο διαμήκη ελάσματα και ημικυκλικό δακτύλιο. Είναι το ίδιο αποδοτικός και σταθερός με τον προηγούμενο τύπο αλλά απαιτεί μικρότερη ποσότητα χάλυβα. Αυτός ο τύπος ενίσχυσης προτείνεται να χρησιμοποιείται στην πράξη. Τέλος ο τέταρτος τύπος αποτελείται από διαμήκη ελάσματα και ένα μικρό οριζόντιο έλασμα. Αυτός ο τύπος είναι αρκετά ανταγωνιστικός και χρειάζεται μικρότερη ποσότητα χάλυβα από τον πρώτο αλλά μεγαλύτερη από τον δεύτερο και τρίτο τύπο ενίσχυσης.