Δυναμικό μοντέλο καναλιού λογαριθμοκανονικής σκίασης με χρήση πολυδιάστατων στοχαστικών διαφορικών εξισώσεων: Εφαρμογή στη σχεδίαση δικτύων 5ης γενιάς - Καραγιάννης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Αντικείμενο της Διπλωματικής Εργασίας είναι η εφαρμογή στοχαστικών μοντέλων στην μοντελοποίηση του φυσικού στρώματος σε ασύρματα επικοινωνιακά συστήματα 5ης γεννιάς (5G) μέσω της χρήσης πολυδιάστατων στοχαστικών διαφορικών εξισώσεων (ΣΔΕ). Ειδικότερα αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η δυναμική στατιστική μελέτη και η πρόβλεψη του φαινόμενου της σκίασης (shadowing) σε ασύρματα δίκτυα. Στο πρώτο μέρος της εργασίας που αποτελείται από τα πρώτα δύο κεφάλαια παρέχεται μια εισαγωγική περιγραφή των σύγχρονων ασύρματων δικτύων και της επίδρασης του ραδιοδιαύλου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δίκτυα 5G, Στο κεφ. 4 παρουσιάζεται το δυναμικό μοντέλο για μελέτη και η πρόβλεψη του φαινόμενου της σκίασης σε ασύρματα δίκτυα με χρήση ΣΔΕ. Το μοντέλο είναι σε θέση να αναπαραγάγει τη χρονική μεταβολή του φαινομένου της σκίασης σε πολλούς χρήστες λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα στάσιμα στατιστικά χαρακτηριστικά της σκίασης όσο και τη χωρο-χρονική συσχέτιση του φαινομένου. Πρόσθετα στην περίπτωση του n -διάστατου δυναμικού μοντέλου της σκίασης παρουσιάζεται η μέθοδος μελέτης της διάρκειας των διαλείψεων με χρήση μεθόδων τμήσης στάθμης διανυσματικών ανελίξεων. Μετά τη παρουσίαση του θεωρητικού υπόβαθρου των ανωτέρω μεθόδων μελετώνται αριθμητικά παραδείγματα από σενάρια που αφορούν δίκτυα 5G. Η Διπλωματική Εργασία ολοκληρώνεται με προτάσεις για την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας.