Ταξινόμηση Καλυψης Γης από Δεδομένα Landsat Πολλαπλών Ημερομηνιών - Λαμπράκη, Σταματίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Τα δορυφορικά δεδομένα αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την παρακολούθηση των μεταβολών στην κάλυψη/χρήση γης για ποικίλες περιβαλλοντικές και κλιματικές μελέτες και εφαρμογές. Μερικές από τα βασικές προκλήσεις σήμερα κατά την χαρτογράφηση χρήσεων γης αφορούν την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την ταξινόμηση κυρίως μεταξύ φασματικά όμοιων κατηγοριών όπως καλλιέργειες, δάση, βοσκοτόπια, κοκ. Προς την κατεύθυνση αυτή αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας αποτέλεσε η διερεύνηση εισαγωγής χρονικών χαρακτηριστικών, μέσα από τη χρήση πολλαπλών εικόνων ανά έτος, κατά την ταξινόμηση. Η ταυτόχρονη ταξινόμηση εικόνων, οι οποίες έχουν ληφθεί σε διαφορετικές, αλλά καίριες για τα φαινολογικά χαρακτηριστικά των κατηγοριών, ημερομηνίες ανά έτος, μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα τα χαρακτηριστικά αυτά των κατηγοριών κάλυψης γης για τον καλύτερο διαχωρισμό τους. Επίσης, η προσθήκη επιπλέον βοηθητικών επιπέδων (DEM, NDVI κλπ) ενισχύει ακόμα περισσότερο τη διαχωρισιμότητα των κατηγοριών. Συγκεκριμένα, βασική επιδίωξη της διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η αποτελεσματική ταξινόμηση των κατηγοριών κάλυψης γης για διαφορετικές χρονικά περιόδους μελέτης. Δορυφορικές εικόνες και βοηθητικά δεδομένα μεθοδικά επιλεγμένα, τροφοδοτούν τον ταξινομητή με τον κατάλληλο όγκο αξιοποιήσιμων πληροφοριών (πολλαπλές εικόνες ανά έτος και πολλαπλά βοηθητικά επίπεδα) επιχειρώντας την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Τα υψηλής ακρίβειας αποτελέσματα της ταξινόμησης για διαφορετικές περιόδους χρησιμοποιούνται για τη διαχρονική παρακολούθηση της περιοχής μελέτης και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με τις αλλαγές στις κατηγορίες κάλυψης γης. Τέλος, επιχειρείται η διερεύνηση της αλληλεξάρτησης ανθρωπογενούς δραστηριότητας με καλύψεις που αφορούν το φυσικό τοπίο και η σύγκριση των αποτελεσμάτων των ταξινομήσεων με τους χάρτες του Corine Land Cover κοντικών περιόδων. Μέθοδοι και τεχνικές από τη διεθνή βιβλιογραφία συνδυάστηκαν και κατά περίπτωση προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της αναπτυγμένης μεθοδολογίας, από το στάδιο της επιλογής και προεπεξεργασίας των δορυφορικών εικόνων, έως το τελικό στάδιο της σύγκρισης των ταξινομήσεων. Η πολυπλοκότητα και το πλήθος των απαραίτητων επεξεργασιών επέβαλλε τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των, α