Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των αλγορίθμων "Δέντρα Απόφασης" και "Τυχαία Δάση" στην ανίχνευση κτιρίων μέσω αντικειμενοστρεφούς ανάλυσης υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας πολυφασματικών εικόνων - Ταυλάκη, Χρυσάνθη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των αλγορίθμων επιβλεπόμενης ταξινόμησης «Δέντρα απόφασης» και «Τυχαία δάση» στην ανίχνευση κτιρίων μέσω αντικειμενοστρεφούς ανάλυσης εικόνας. Πιο αναλυτικά, σε πρώτο επίπεδο γίνεται ενδελεχής βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με το θεωρητικό υπόβαθρο των παραπάνω αλγορίθμων και σε δεύτερο επίπεδο γίνεται υλοποίηση των τελευταίων στην υψηλής ευκρίνειας δορυφορική εικόνα Pleiades. Αναλυτικά, η διαδικασία της υλοποίησης διαρθρώνεται ως εξής: Αρχικά γίνεται εξομάλυνση και κατάτμηση της εικόνας εισόδου μέσω της μεθόδου της πολυκλιμακωτής κατάτμησης και εν συνεχεία μέσω του αλγορίθμου της φασματικής διαφοράς. Ακολούθως, υλοποιείται ένα σύνολο δοκιμών οι οποίες στοχεύουν στην εύρεση των τιμών των παραμέτρων οι οποίες θα δώσουν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην ανίχνευση κτιρίων. Τέλος, γίνεται μία προσπάθεια εύρεσης των χαρακτηριστικών των αντικειμένων τα οποία θα δώσουν την ακριβέστερη ταξινόμηση με το χαμηλότερο δυνατό υπολογιστικό κόστος μέσω του αλγορίθμου των τυχαίων δασών. Τα συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν μέσω των παραπάνω δοκιμών αξιολογήθηκαν σε διαφορετικά τμήματα τα εικόνας εισόδου. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των κριτηρίων τόσο της πληρότητας όσο και της ορθότητας καθώς τα συγκεκριμένα συγκεντρώνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 75%.