Η Εκσκαψιμότητα των Βραχωδών Σχηματισμών στα Υπόγεια Έργα. Εφαρμογή στις Οδικές Σήραγγες της Παναγοπούλας - Χανιώτης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Το θέμα που πραγματεύεται η παρούσα εργασία είναι η εκσκαψιμότητα των βραχωδών σχηματισμών στα υπόγεια μέτωπα εκσκαφής, στα πλαίσια διάνοιξης ενός υπογείου έργου. Στο παρελθόν έχουν κατατεθεί από πολλούς ερευνητές προτάσεις για την ταξινόμηση της εκσκαψιμότητας των βράχων σε υπαίθρια μέτωπα εκσκαφής. Παρ’όλη αυτή την πολυετή και εκτεταμένη έρευνα, ελάχιστες επιστημονικές εργασίες και έρευνες εντοπίστηκαν σχετικά με την εκσκαψιμότητα των βραχωδών υλικών στα υπόγεια μέτωπα, εφαρμόζοντας συμβατικές μεθόδους εκσκαφής. Οι συνθήκες που επικρατούν σε βάθος διαφοροποιούν τα χαρακτηριστικά του βράχου ως προς την εκσκαψιμότητά του, αλλά και τις μεθόδους που εφαρμόζονται για την εξόρυξή του, σε σχέση με εκείνες που επικρατούν σε ανοικτά υπαίθρια μέτωπα εκσκαφής. Με αφορμή αυτά, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης του προβλήματος μέσω της συλλογής των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών, ανάλυσης, επεξεργασίας και αξιολόγησης των δεδομένων από περίπου 8,2 Km υπόγειων εκσκαφών, με σκοπό την παραμετροποίησή του και την διερεύνηση της εκσκαψιμότητας των γεωλογικών σχηματισμών που συναντήθηκαν. Τα στοιχεία υπόγειων εκσκαφών που είχαμε στην διάθεσή μας προέρχονται από την μελέτη και την κατασκευή των οδικών σηράγγων που κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Παναγοπούλας του Νομού Αχαΐας. Στόχος της Διπλωματικής Εργασίας είναι ο συνδυασμός του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση του τρόπου με τον οποίο έγινε η εκσκαφή κάθε μετώπου με τις παραμέτρους των γεωλογικών σχηματισμών. Για την περίπτωση των γεωυλικών με τη μορφή συσσωματώματος τεμαχών μέσα σε μια κύρια μάζα, όπως είναι τα κροκαλοπαγή, διερευνήθηκε η παράμετρος του βαθμού συγκόλλησης, ενώ για τις βραχόμαζες ο Δείκτης Γεωλογικής Αντοχής (GSI). Τέλος, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία, προτείνεται μια ταξινόμηση της εκσκαψιμότητας της βραχομάζας στα υπόγεια έργα, με βάση το σύστημα GSI, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά σε πραγματικά στοιχεία της κατασκευής των σηράγγων και διερευνάται παράλληλα η επιρροή της αντοχής του πετρώματος σε σημειακή φόρτιση στην εκσκαψιμότητα του βράχου στο μέτωπο εκσκαφής.