Η επανάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης - Καριοφύλλης, Πάντος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η τρισδιάστατη εκτύπωση όσο και αν ακούγεται παράξενο δεν είναι νέα τεχνολογική εξέλιξη. Η ανάπτυξη της όμως, υπήρξε ιδιαιτέρως αργή. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ταχύτατους ρυθμούς εξέλιξης, με προοπτικές που μέχρι πρότινος θα θύμιζαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πλέον θεωρείται πρόδρομος μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης και υπόσχεται ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο παραγωγής όσο και στον τρόπο ζωής μας. Χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση περιορίζεται η αποθεματοποίηση, δημιουργούνται νέα εξατομικευμένα προϊόντα και σε ευρύτερο επίπεδο περιορίζεται η μόλυνση και η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.