Το Μεγαλοενοποιημένο Ν=1 Υπερσυμμετρικό μοντέλο SU(3) x SU(3) x SU(3) - Πατέλλης, Γρηγόριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Στην παρούσα διπλωµατική εργασία µελετάται το πεπερασµένο µεγαλοενοποιηµένο N = 1 υπερσυµµετρικό µοντέλο SU(3) ⊗ SU(3) ⊗ SU(3)υπό το πρίσµα δύο ϑεωρητικών πλαισίων: της διαστατικής ελάττωσης σε χώρους πηλίκου (Coset Space Dimensional Reduction - CSDR) και της ελάττωσης παραµέτρων σε πεπερασµένες ϑεωρίες ενοποίησης (reduction of couplings σε Finite Uniﬁed Theories - FUT). Η πρώτη ϑεωρία χρησιµοποιεί επιπλέον διαστάσεις για να καταλήξει σε τετραδιάστατα µοντέλα που ϐελτιώνουν κάποια από τα προβλήµατα του Καθιερωµένου Προτύπου (Standard Model - SM) και περιορίζουν ορισµένες ελεύθερες παραµέτρους, ενώ σκοπός της δεύτερης είναι να µειωθεί ο µεγάλος αριθµός των ελεύθερων παραµέτρων που συναντώνται σήµερα στη σωµατιδιακή ϕυσική (κατευθείαν στις τέσσερις διαστάσεις). Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται µια περιγραφή του ϑεωρητικού πλαισίου του CSDR και στο δεύτεϱο εφαρµόζεται ο µηχανισµός Wilson ﬂux ώστε η ϑεωρία να καταήξει στο SU(3)⊗SU(3)⊗SU(3). Το τρίτο κεφάλαιο αφιερώνεται σε µια συνοπτική περιγραφή της αρχής της ελάττωσης παραµέτρων, ενώ στο τέταρτο περιγράφεται το µοντέλο SU(3) ⊗ SU(3) ⊗ SU(3) όπως προκύπτει από τα παραπάνω ϑεωρητικά πλαίσια.