Προσδιοριστικοί Παράγοντες της Κεφαλαιακής Διάρθρωσης Εισηγμένων Φαρμακευτικών Εταιρειών - Συλαϊδοπούλου, Ηλιάνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχουμε ως αντικείμενο μελέτης την Θεωρία Κεφαλαιακής Διάρθρωσης με εφαρμογή στον κλάδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικότερες θεωρίες της κεφαλαιακής διάρθρωσης, επιδιώξαμε να προσδιορίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την διάρθρωση του κεφαλαίου 23 μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα μελετήσαμε την επίδραση της ενσωματότητας των παγίων, της κερδοφορίας, της μεταβλητότητας των κερδών, του μεγέθους, της φορολογίας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, στην μόχλευση. Στο 1ο Κεφάλαιο κάνουμε μια εισαγωγή στο θεωρητικό κομμάτι της εργασίας μας, με τον ορισμό της κεφαλαιακής διάρθρωσης και μια σύντομη επισκόπηση βασικών εννοιών και θεωριών. Το 2ο Κεφάλαιο περιλαμβάνει τις επικρατέστερες θεωρίες της Κεφαλαιακής Διάρθρωσης, με εκτενή αναφορά στο έργο των θεμελιωτών της θεωρίας κεφαλαιακής διάρθρωσης, Modigliani και Miller. Μετά από έναν σχολιασμό των παραδοχών και της συνολικής τους μελέτης, αναφέρουμε τις σύγχρονες θεωρίες κεφαλαιακής διάρθρωσης, με τις σημαντικότερες από αυτές να είναι η trade-off και η pecking order θεωρία. Αναφερόμαστε, επίσης, στις έννοιες της ασύμμετρης πληροφόρησης και του κόστους αντιπροσώπευσης. Το θεωρητικό υπόβαθρο της μελέτης ακολουθεί μια σύντομη αξιολόγηση – κριτική των θεωριών κεφαλαιακής διάρθρωσης, στο 3ο Κεφάλαιο. Το Κεφάλαιο 4 εστιάζει την προσοχή μας στην μόχλευση και σε παράγοντες που την επηρεάζουν σύμφωνα με τους ερευνητές και την διεθνή βιβλιογραφία. Ανάμεσα στους παράγοντες που αναφέρονται είναι το φορολογικό πλαίσιο, το μέγεθος της επιχείρησης, η ενσωματότητα των παγίων και οι επιδράσεις του κλάδου. Στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζουμε εκτενώς την εικόνα της φαρμακευτικής αγοράς , τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δομή της καθώς και στατιστικά στοιχεία του κλάδου από μελέτες πρόβλεψης τάσεων για τα έτη έως το 2022. Στο κεφάλαιο αυτό δίνουμε επίσης έμφαση στις φαρμακευτικές εταιρείες που κυριαρχούν στον φαρμακευτικό κόσμο και σε εκείνες που αποτελούν το δείγμα για το ερευνητικό μέρος της εργασίας μας. Το Κεφάλαιο 6 περιλαμβάνει το ερευνητικό κομμάτι, στο οποίο επιλέγοντας τα δεδομένα για τις 23 φαρμακευτικές, τις 6 ανεξάρτητες και την εξαρτημένη μεταβλητή της μόχλευσης, προχωρήσαμε σε ανάλυση παλινδρόμησης με τη μέθοδο ελαχίστων τετραγώνων, για να διαπιστώσουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την μόχλευση των φαρμακευτικών αυτών εταιρειών, για την χρονική περίοδο 2013-2016. Στην πορεία της μελέτης μας, λόγω των αποτελεσμάτων που λάβαμε, οδηγηθήκαμε στον περιορισμό του αρχικού μας δείγματος των εταιρειών σε 11, διατηρώντας τις υπόλοιπες παραδοχές μας ίδιες. Η ύπαρξη πολυσυγραμμικότητας μεταξύ των ανεξάρτητων μεταβλητών μας αναγκάζει να αφαιρέσουμε δύο από τις έξι ανεξάρτητες μεταβλητές και να εκτελέσουμε νέα ανάλυση, την οποία ακολουθεί σχολιασμός των αποτελεσμάτων. Στο τελευταίο κεφάλαιο παραθέτουμε τα συμπεράσματα της εργασίας μας. Βάσει των αποτελεσμάτων που πήραμε από τις αναλύσεις, προσεγγίσαμε περισσότερο την pecking order θεωρία ιεράρχησης κεφαλαίου. Η μόχλευση προέκυψε να έχει αρνητική συσχέτιση με την κερδοφορία, την ενσωματότητα των παγίων, την φορολογία και την κερδοφορία. Παρόλα αυτά διαπιστώσαμε ότι η φορολογία μάλλον προκύπτει να έχει ουδέτερη επίδραση στο μοντέλο μας. Η κεφαλαιακή διάρθρωση είναι ένα σύνθετο χρηματοοικονομικό ζήτημα , και οι ερευνητικές και εμπειρικές μελέτες δίνουν διφορούμενα συνήθως αποτελέσματα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την μόχλευση. Εκτός των παραγόντων που μελετήσαμε, διαπιστώσαμε ότι η φύση του κλάδου που είναι αντικείμενο μελέτης, η χώρα αλλά και η εκάστοτε εταιρική πολιτική και στρατηγική συμβάλλουν σημαντικά στην διαμόρφωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης.