Ουρές αναμονής-θεωρία και εφαρμογές - Μαντά, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η αναμονή σε μία ουρά με σκοπό την εξυπηρέτηση μας για κάποιο ζήτημα είναι ένα φαινόμενο που όλοι έχουμε βιώσει στην ζωή μας, το οποίο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στις ανεπτυγμένες τεχνολογικά κοινωνίες. Η αναμονή σε αυτές τις ουρές (αεροδρόμια, τράπεζες, τηλεφωνικά κέντρα κτλ) είναι μια δυσάρεστη κατάσταση τόσο για αυτούς λαμβάνουν, όσο και για αυτούς που παρέχουν την εξυπηρέτηση. Λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης από την υποδομή για εξυπηρέτηση υπάρχει η κατάσταση της αναμονής την οποία προσπαθούμε να ελαττώσουμε κάνοντας χρήση λεπτομερών μαθηματικών αναλύσεων, απατώντας στα δύο ερωτήματα που μας απασχολούν: 1) πόσο περιμένει ο πελάτης και 2) πόσοι πελάτες περιμένουν στην ουρά.