Υπηρεσίες Εντοπισμού Θέσης του Χρήστη Smartphone ως Εργαλείο Μάρκετινγκ - Παπαδάκη, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της εργασίας είναι η μελέτη της χρήσης των υπηρεσιών εντοπισμού θέσης μιας συσκευής smartphone ως εργαλείο μάρκετινγκ, για την επικοινωνία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών με τους πελάτες τους (υπάρχοντες και νέους). Τα τελευταία τρία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν εντάξει στη στρατηγική μάρκετινγκ την αποστολή ενημερώσεων/ειδοποιήσεων με βάση τη θέση των συσκευών smartphone, άρα και τη θέση των κατόχων των συσκευών. Η αξιοποίηση των δεδομένων θέσης των smartphone βοηθά σημαντικά τις επιχειρήσεις να «πετύχουν» τον καταναλωτή στο κατάλληλο μέρος ώστε να επικοινωνήσουν μαζί του και να τον οδηγήσουν στο κατάστημα τους για την αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Η αποστολή τέτοιου είδους ενημερώσεων αποτελεί μέρος του ψηφιακού μάρκετινγκ των εταιρειών και πιο συγκεκριμένα του μάρκετινγκ μέσω φορητών συσκευών, για αυτό και στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στον τομέα του digital και mobile μάρκετινγκ. Επιπλέον παρουσιάζονται στοιχεία για τη συμπεριφορά των χρηστών κινητών τηλεφώνων όσον αφορά στην αναζήτηση και στην αγορά προϊόντων μέσω κινητών τηλεφώνων. Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο 3, παρουσιάζονται όλες οι τεχνικές πληροφορίες του τρόπου αποστολής ενημερώσεων με βάση τη θέση των χρηστών smartphone, email, sms, push notifications, social media, από το περιεχόμενο τους έως τις ποικίλες διαδικασίες εντοπισμού θέσης μιας συσκευής και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα, γεωφράκτες, geotriggers, beacons για την αξιοποίηση των δεδομένων θέσης, Παρουσιάζονται επίσης οι δυνατότητες που δίνει στις επιχειρήσεις η συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων θέσης των καταναλωτών. Στο τέλος του 3ου κεφαλαίου περιλαμβάνεται η μελέτη των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με την χρήση των δεδομένων θέσης για την αποστολή ενημερώσεων στους καταναλωτές. Ξεκινώντας από τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή του mobile μάρκετινγκ από τους καταναλωτές και χρήστες smartphone και τη λήψη sms με βάση τη θέση τους, συνεχίζουμε με τους λόγους αποφυγής λήψης ενημερώσεων, κίνητρα για να δώσουν πληροφορία οι χρήστες smartphone για την τρέχουσα θέση τους καθώς και πώς επιδρά η προσωποποίηση / προσαρμογή της ενημέρωσης που λαμβάνουν. Με βάση τα υπάρχοντα ερευνητικά μοντέλα, προκύπτουν σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών, όπως η εξοικείωση με τη χρήση smartphone, η ανάγκη για προστασία των προσωπικών δεδομένων, η εμπιστοσύνη στον αποστολέα, η χρησιμότητα της ενημέρωσης, η καταλληλότητα της στιγμής καθώς και η προσαρμογή / προσωποποίηση του μηνύματος, με την στάση/πρόθεση του παραλήπτη της ενημέρωσης να προχωρήσει τελικά στην αγορά προϊόντος/υπηρεσίας από την επιχείρηση – αποστολέα. Εν συνεχεία, παρουσιάζονται παραδείγματα από καλές πρακτικές από εταιρίες στο εξωτερικό που επενδύουν στο μάρκετινγκ με βάση τη θέση του χρήστη smartphone και έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στις πωλήσεις τους. Τέλος, γίνεται αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, με έμφαση κυρίως στο mobile μάρκετινγκ καθώς η αποστολή ενημερώσεων στο smartphone με βάση τη θέση του δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα από τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι στο εξωτερικό η αξιοποίηση των δεδομένων θέσης και η αποστολή ενημερώσεων και μηνυμάτων σε smartphone με βάση την τρέχουσα θέση τους αποδεικνύεται, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες και βελτιώνονται συνεχώς, θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι πολύ σύντομα θα γίνουν η νέα τάση και για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσω έρευνας που υλοποιήθηκε με ερωτηματολόγια, και παρουσιάζεται στο 4ο κεφάλαιο, γίνεται προσπάθεια αφενός να μελετηθεί η συμπεριφορά των χρηστών smartphone στην Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση της συσκευής τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία των αγορών τους και αφετέρου η στάση τους ως προς την λήψη ενημερώσεων στο smartphone τους με βάση τη θέση τους. Τέλος μελετώνται τα κίνητρα που θα ωθήσουν τον χρήστη smartphone και παραλήπτη μιας ενημέρωσης στο να μην αγνοήσει την ενημέρωση, να επισκεφθεί την επιχείρηση – αποστολέα και εν τέλει να αγοράσει το προϊόν. Στο τέλος του 5ου Κεφαλαίου εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τους χρήστες smartphone στην Ελλάδα και τις προτιμήσεις για τη λήψη ενημερώσεων για προϊόντα και υπηρεσίες με βάση την τρέχουσα θέση τους