Σχεδιασμός και οικονομοτεχνική αξιολόγηση επιπυθμένιας σήραγγας για τη ζεύξη Σαλαμίνα-Περάματος - Λιώρης, Λουκάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Θέμα της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός μόνιμης ζεύξης της νήσου Σαλαμίνος με το Πέραμα. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται η γενική παρουσίαση του Έργου αυτού, από την επιλογή του τρόπου ζεύξης έως τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του και επιχειρείται μια αξιολόγηση του επενδυτικού αυτού σχεδίου. Η εργασία αποτελείται από τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το πρόβλημα που προκύπτει από την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαλαμίνας με την Αττική και προτείνεται η κατασκευή μόνιμης οδικής ζεύξης για την επίλυσή του, ενώ στη συνέχεια επισημαίνονται οι βασικότεροι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Στο δεύτερο μέρος, δίνονται γενικές πληροφορίες για τις ζεύξεις πορθμών και αξιολογούνται οι πιθανοί τρόποι σύνδεσης της Σαλαμίνας με το Πέραμα, όπου επιλέγεται εν τέλει η υποπυθμένια οδική σήραγγα. Στο τρίτο μέρος της εργασίας, γίνεται ο σχεδιασμός της σήραγγας, κατά τον οποίον επιλέγεται η χάραξη και η βέλτιστη διατομή της. Στη συνέχεια, αναλύονται οι μέθοδοι κατασκευής των επιπυθμένιων σηράγγων οι οποίοι κι θα εφαρμοστούν για το υπό ανάλυση Έργο. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της εργασίας, καταστρώνεται το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Έργου και υπολογίζεται το ύψος του προϋπολογισμού. Ακόμη, επιχειρείται η οικονομική αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου με τη χρήση σχετικών κριτηρίων (IRR & NPV), μία ανάλυση ευαισθησίας και τέλος μια πιθανολογική ανάλυση με προσομοίωση Monte Carlo. Με τις μεθόδους αυτές, αναδεικνύονται η κερδοφορία του Έργου και η ευαισθησία της επένδυσης στις μεταβολές των οικονομικών δεδομένων αντίστοιχα.